Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Meester Brouwer, opvolger van Brandt en Centen

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Douwe Brouwer
Douwe Brouwer

In veel notulen van de vroedschap van Enkhuizen of in andere archiefstukken staan, in een keurig modern handschrift, allerlei op- en aanmerkingen. Meestal heeft de schrijver geprobeerd de tekst te verduidelijken door bijvoorbeeld aan te geven waar een alinea over gaat.Tegenwoordig mag je nauwelijks een potlood in je hand hebben als je door de archiefstukken bladert! Het is Douwe Brouwer geweest die geprobeerd heeft het leven van de toekomstige archiefvorsers te verlichten.


Hij leefde van 1865 tot 1945. Naast zijn baan als onderwijzer, voor een hele generatie was hij “meester” Brouwer, heeft hij zich ingespannen voor het toegankelijk maken van de geschiedenis van zijn stad. Op allerlei fronten was hij actief. Op het stadhuis had hij een apart kamertje, waar hij het hele stadsarchief heeft doorgenomen. Na zijn pensionering schoonde hij in opdracht van de gemeente het archief helemaal op. Hij schreef onder andere talloze artikelen in de Enkhuizer Courant, een populaire “Gids van Enkhuizen”, en, in 1938, een “Tweede Vervolg op de Kroniek van Enkhuizen”. Daarmee werd Douwe Brouwer de opvolger van Gerard Brandt en Sebastiaan Centen.

In Douwe Brouwers tijd ontwaakte de belangstelling voor de geschiedenis van de eigen omgeving. Overal ontstonden plaatselijke en regionale historische verenigingen. Men zag nu ook, voorzichtig, het belang in van een monumentenbeleid. De generatie van Douwe Brouwer was eigenlijk de eerste die de waarde van de monumenten inzag en niet meer al te gemakkelijk die “oude zooi” liet slopen.

Initiatiefnemer VVV

Het was ook de eerste generatie die meemaakte dat niet alleen de allerrijksten zich plezierreisjes konden permitteren. Er kwamen steeds meer toeristen in de stad om de sfeer van vroeger te op te snuiven. Vooral de boot-spoorverbinding naar Staveren zorgde voor veel bezoekers, en een enorme naamsbekendheid voor Enkhuizen.

Die eerste toeristen lazen Brouwers Gids van Enkhuizen, uitgegeven door het VVV. Die was in 1915 opgericht, één van de initiatiefnemers was uiteraard Douwe Brouwer, hij was er jarenlang ook de voorzitter van.

Oud Enkhuizen

Al in 1908 werd er een Waagcommissie opgericht om het verwaarloosde Waaggebouw te restaureren. De commissie wilde dat er een stadsmuseum in gevestigd zou worden. Eén van de meest actieve leden én secretaris was Brouwer.

In augustus 1924 werd het Historisch Genootschap Oud West-Friesland opgericht. De vereniging wilde en wil het streekeigene van West-Friesland bewaren. Bijna vanzelfsprekend werd Douwe Brouwer één van de oprichters en jarenlang de tweede secretaris.In de Tweede Wereldoorlog, 1944, werd de Vereniging Oud Enkhuizen opgericht. Tot dan toe had de VVV, waar Brouwer ook secretaris van was, onder andere tot doel de historische en architectonische kostbaarheden van Enkhuizen te bewaren. Men vond dat deze taak  langzamerhand zo belangrijk werd dat er een aparte vereniging voor moest komen. Uiteraard was “meester” Douwe Brouwer ook bij de oprichting van Oud Enkhuizen betrokken. Hij is niet lang bestuurslid gebleven, op 5 mei 1945, terwijl zijn geliefde stad een vlaggenzee was, stierf hij.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube