Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

West-Frisia verslaat landskampioen Ajax

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Cor Westerveld

Bovenste rij (vlnr): Tiekus Peereboom, Geer Ramkema, Cees Jelles, Cor Stelling en Willy Horsman. Tweede rij: J. Edelenbosch, Cor Bakker, Willem Krul. Onderste rij: Ferrie Oerlemas, Gerardus (Vozel) van der Zel, Toon de Kroon.
Bovenste rij (vlnr): Tiekus Peereboom, Geer Ramkema, Cees Jelles, Cor Stelling en Willy Horsman. Tweede rij: J. Edelenbosch, Cor Bakker, Willem Krul. Onderste rij: Ferrie Oerlemas, Gerardus (Vozel) van der Zel, Toon de Kroon.
Voetbalvereniging West-Frisia werd opgericht op 1 november 1913 door de heren Schild, Dubois en Dade. In 1925 werden de Enkhuizers voor de eerste keer kampioen en promoveerden naar de tweede klasse.

Doelman Gerardus (Vozel) van der Zel werd in 1926 voor een 'dikke sigaar' overgenomen van aartsrivaal Hollandia uit Hoorn. De stap naar de hoogste vaderlandse voetbalcompetitie werd in 1931 gezet na een memorabele beslissingswedstrijd tegen DWS op het RCH-veld in Heemstede. Voor Vozel van der Zel was in die wedstrijd een heldenrol weggelegd. Na de wedstrijd barstte de feestvreugde los bij de Enkhuizers die met 2-1 hadden gewonnen. DWS diende na afloop een protest in, eisten alsnog een strafschop. De scheidsrechters kende het protest toe. Spelers en toeschouwers keerden terug naar het veld. Frits Huisman van DWS zou de elfmetertrap nemen. Vozel van der Zel had hem enkele weken eerder twee strafschoppen zien missen. "Ik gokte erop dat hij de bal in mijn rechterhoek zou schieten. Via mijn vuisten verdween de bal over het doel", zei Vozel na afloop. Het verblijf van West-Frisia in de hoogste klasse was van korte duur, maar ondanks dat schreef de club wel geschiedenis. De 2-1 overwinning op het Ajax van de Engelse trainer Jack Reynolds en de uitschakeling voor de beker tegen PSV (2-1 verlies) waren absolute hoogtepunten.

De krant schreef over de wedstrijd tegen Ajax onder meer: 'onder zeer groote belangstelling werd gisteren in Enkhuizen de wedstrijd tusschen den landskampioenen en West-Frisia gespeeld. Er zullen niet velen geweest zijn, die de thuisclub nog eenige kans tegen de favorieten gegeven hadden, doch de overwinning was alleszins verdiend. Na ongeveer een half uur spelen is het van Reenen die zijn club de leiding weet te geven (0-1). Het doel der gasten ontsnapt meermalen aan groot gevaar, doch nadat Ramkema met een goed schot de partijen op gelijke voet bracht (1-1), werd het geheel anders. De thuisclub scheen te willen demonstreren, dat ze niet op de laatste plaats thuis behoorde en wilde winnen. Het aloude West-Frisia-vuur laaide hoog op en toen na ongeveer twintig minuten spelen Jelles de stand op 2-1 bracht, kende de geestdrift geen grenzen. Hoewel nog herhaaldelijk getracht werd het spel te verplaatsen, gaf de thuisclub met de overwinning in zich geen kans. Overal dook een West-Frisiaan op. Met de thuisclub in den aanval floot de heer Israëls ten slotte einde.'


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube