Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Referendum met vuilnisemmers...Einde van de oude wasketel!

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Enkhuizer Courant - 7 maart 1950

Referendum met vuilnisemmers...Einde van de oude wasketel!
De mannen van de Gemeentelijke Reinigingsdienst zijn toch maar veelzijde lieden! Gisteren, vandaag en de komende dagen deden en doen zij werk waar ontegenzeggelijk boekhoudkundig talent voor nodig is.

De nieuwe vuilnisemmers, gevolg van ’t nieuwe ophaalsysteem dat onze spraakzame raad instelde, werden en worden aan de man – in casu de burgers – gebracht. En daar is papier en potlood bij nodig. Want het hoofd van het gezin moet voor ontvangst tekenen en later zal ie guldens moeten offeren naar gelang het aantal emmers dat hij bestelde. Die emmers zien er maar wat keurig uit.

“Gemeente Enkhuizen” staat er op het deksel en dat brengt mee dat vreemde eenden in de bijt, nieuwe stadgenoten, nooit met hun emmertje uit de vorige stad meegebracht, kunnen volstaan. Het voorkomt ook dat de visserman het ding als aanbrengteiltje gebruikt en... enfin, doe er ook maar mee wat u wilt, als u maar zorgt er vijf jaar mee te doen en zoniet, dan is er de verordening om het door uw schuld versnelde slijtageproces te corrigeren.

Dat rondbezorgen van die vuilnisemmers bracht vele reacties teweeg. Er blijken nog steeds burgers te zijn die van raadsbesluiten evenveel weten als van de economische eenwording van Europa en dat is, met andere woorden, niets.

“Dank u koopman” zei een vrouwtje toen haar de nieuwe emmer gebracht werd, “vuilnis-emmers heb ik van me levensdagen nog nooit gekocht”. Zij hield er een systeem op na. Wanneer de bodem van haar wasketel wat dun werd was haar vuilnisvat precies af.

Er werd dan een nieuwe wasketel gekocht en de oude degradeerde tot ’t vervullen van boven omschreven doel. Er waren heel wat vrouwen die een gulden voor zo’n mooie emmer niet duur vonden, terwijl anderen verklaarden dat het toch altijd maar geld moest kosten. Ten slotte was er ook nog een categorie, die goed in het zink gezet werd. Drie, vier emmers tegelijk.

De nieuwe emmers worden uitgezet. Straks zal de man van de gemeente-reiniging de gevolgen van deze distributie ondervinden. Opruimen van honderden emmers die niet meer geschikt zijn om er vuil in te bewaren...

Foto: Stichting Foto Bedijs


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube