Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Geen woud van antennes meer in Oude Gouw

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De smalle straatjes, in Plan Noord, in de wijk Oude Gouw ging men dat anders doen
De smalle straatjes, in Plan Noord, in de wijk Oude Gouw ging men dat anders doen
Op 8 februari 1967 werd de eerste paal voor de huizen van de nieuwe wijk Oude Gouw in Enkhuizen geslagen. Met vaardige hand joeg burgemeester De Zeeuw het negen meter lange betonnen gevaarte de slappe bodem in. Liefst 1500 heipalen zouden er in de weken daarna volgen om de 98 woningen van Volkshuisvesting stevig te funderen.

Plan Oude Gouw was een logische voortzetting van een ontwikkeling die met Plan Noord begonnen was. Ook het oorspronkelijke idee van de stedenbouwkundige, mejuffrouw Van der Ban, om een schootsveld te handhaven tussen de nieuwbouw en de oude stad bleef overeind. Men had van Plan Noord geleerd. De straten waren breder omdat er nu wel rekening gehouden werd met het snel stijgend autobezit. Bij die 98 woningen bouwde Volkshuisvesting ook 23 garages.

De huizen werden groter. Van de 98 woningen werden er vijftig gebouwd met een oppervlakte van 9 bij 6 meter. Naast een ruime woonkamer en een aparte eetkamer waren er op de bovenverdieping drie slaapkamers, die zo groot waren dat ze ook als studeerkamer gebruikt konden worden. De arbeiders kregen studerende kinderen, zo constateerden de plannenmakers. De vijftig woningen hadden zelfs een badkamer en een vaste trap naar de zolder. De andere woningen van Volkshuisvesting waren bijna even ruim, maar hadden geen vaste trap en alleen maar een doucheruimte. De Woningen kregen zelfs een centraal antennesysteem. Het inmiddels gebruikelijke woud van Nederland 1 en 2 antennes op de daken zou in deze wijk ontbreken. Zelfs de schoorstenen waren afwezig. De woningen kregen centrale verwarming, gestookt op aardgas. Moderner kon het niet.

Natuurlijk was er wel commentaar op al die luxe. Maar zo betoogde de woningbouwvereniging, een nieuw fenomeen had zijn intrede gedaan op de Nederlandse woningmarkt: het gebrek aan doorstroming. Te veel mensen woonden in te goedkope huurwoningen. En daar hielp Plan Oude Gouw ook tegen. Tenminste, dat hoopte men...


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube