Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Jong Leven strak in het pak tijdens jubileum

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Muntbioscoop in Enkhuizen in 1972
De Muntbioscoop in Enkhuizen in 1972
Het 12,5-jarig jubileum van show- en drumfanfare Jong Leven, op vrijdag 26 april in 1968, werd gevierd met de ingebruikname van de nieuwe uniformen. Burgemeester De Zeeuw beloofde bij de feestelijke uitvoering dat hij bij de raad zou pleiten voor een hogere subsidie voor het orkest. De onvermoeibare voorzitter van de band, de heer Maartens kreeg van zijn vereniging ook een cadeau: een platenbon voor zijn vele werk.

Voor het KSM waren de uniformproblemen nog niet over. Op de jaarvergadering in de Oranjezaal werd steen en been geklaagd over de pakken die tot op de draad versleten waren. Dat was jammer, want het ledenaantal steeg juist weer en men had een subsidie toegezegd gekregen van de provincie om een aantal nieuwe instrumenten te kopen. Om nu weer in eigen 'burgerkloffie' de straat op te gaan, was natuurlijk de eer te na.

De stad was niet alleen een aantal drumband en fanfares rijk. Crescendo was een heus symfonieorkest dat op Koninginnedag zelfs een diamanten jubileum vierde. Zestig jaar lang had orkest het klassieke repertoire ten gehore gebracht, nog onder leiding van Crevecoeur, Dick van Wilgenburg en Wilem Mesdag. De eerste generatie bestuursleden van het orkest gaf een beetje de standing van het geheel weer: Le Coultre, Van Wagtendonk en Honijk hoorden bij de initiatiefnemers. Het jubileum werd uiteraard gevierd met een concert in het Nutsgebouw. Het Eerste hoorn concert van Joseph Haydn stond op het programma. De solist, Kees Versney, was de eerste hoomist van het Radio Philharmonisch Orkest.

Het bestuur van Crescendo hoopte overigens wel dàt er wat nieuwe leden bij kwamen: de groep spelers werd wat klein en wat grijs. Enkhuizen kende van oudsher een bloeiend muzikaal verenigingsleven, met ook nog de Westfriese Cantorij en Stem en Snaren.

Galerie

Maar ook voor andere kunstvormen was er aandacht in Enkhuizen. Sinds kort was er een heuse galerie. Ook in april 1968 opende George aan de Wiel in zijn galerie de Drie Haringen in de Breedstraat zijn eerste tentoonstelling met werk van de kunstenaar Willen Snitker uit Heemstede.

In de Drom kon je op 21 april naar het studentencabaret Cantater van Wouter van Dieren en Rob Scholten. Er was ook toneel: de r.k. rederijkerskamer Alberdingk Thijm uit Haarlem speelde op 12 mei 'Ninotchka'. Het verhaal was beroemd geworden door de gelijknamige film met Greta Garbo in de hoofdrol. Enkhuizen had nog een echte bioscoop: in de Munt draaide 'Operatie Bloody Mary' en 'De sheriff schiet raak'. Niet iedereen mocht daar naar toe, je moest wel 18 jaar zijn. Datzelfde gold voor 'Vreemde neigingen' die een week eerder had gedraaid. Maar gelukkig was de film 'Elvis op zijn Best' voor alle leeftijden.

April 1968 was eigenlijk een gewone maand van een gewoon jaar, waarin verrassend veel te doen was in de stad. Wat te denken van de Enkhuizer Postzegelvereniging De Verzamelaar? Die bestond 40 jaar en organiseerde ook een tentoonstelling. In de kantine van de Technische School kon je in het weekend van 19 en 20 april naar mooie zegels uit Israel en Griekenland kijken.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube