Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Eerbied voor het Heerenleesgezelschap

Bron / Auteur: Klaas Koeman

Echt oude boeken in het Westfries Archief
Echt oude boeken in het Westfries Archief
De voorzitter R. van der Feltz van der Sloot moest nog moeite doen om het Heerenleesgezelschap opgeheven te krijgen. Er waren domweg te weinig leden op de jaarvergaderingen aanwezig om de beslissing te kunnen nemen. Het Heerenleesgezelschap was een van de oudste verenigingen van de stad. Al in 1799 was het genootschap opgericht. Gewone burgers richtten dit soort gezelschappen op. Ze wilden zichzelf ontplooien, hun kennis vermeerderen. Dat kon niet in stille eenzaamheid te gebeuren.

De moderne burger ontwikkelde zich in gezelschap met anderen. Er diende over het gelezene gediscussieerd te worden. De ideeën van de Verlichting waren ook in Enkhuizen doorgedrongen. Het Heerenleesgezelschap was niet het enige, er was een Damesleesgezelschap, het Leesgezelschap De Vriendschap, het Geneeskundig Leesgezelschap, het Leesgezelschap Tot Nut en Vermaak en het leesgezelschap voor Christelijke Lectuur.

De onvolprezen Enkhuizer stadsdichter Harme Bevoort bijvoorbeeld was lid van een leesgezelschap met de raadselachtige naam 'Lees weinig maar Leest veel'. Maar alleen het Heerenleesgezelschap hield het tot in de 20e eeuw vol. Zelfs toen het bestuur in de jaarvergadering in 1975 voorstelde het gezelschap op te heffen waren de zes aanwezige leden daar tegen. De heer Stavenuiter bijvoorbeeld vond het erg prettig dat de bode van het genootschap de boeken telkens aan huis kwam brengen. Het bestuur besloot het nog maar een jaartje aan te zien.

De vergadering werd besloten met de traditionele verkoop van de al gelezen boeken en een verloting. Een jaar later stuurde het bestuur alle dertig leden een stencil met het voorstel het genootschap op te heffen. Niet reageren, werd gezien als voorstemmen. Van het nog aanwezige geld konden de leden een lidmaatschapskaart van de nieuwe openbare bibliotheek krijgen. De secretaris, E.C. de Vries, kon melden dat die nieuwe bibliotheek een bezorgdienst had: die kon je gewoon bellen voor een boek!

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube