Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Netjes en aangenaam

Bron / Auteur: Klaas Koeman

De gebouwen van de ANDO rond 1924, links de concertzaal/bioscoop rechts het logement De West-Friese Munt
De gebouwen van de ANDO rond 1924, links de concertzaal/bioscoop rechts het logement De West-Friese Munt
Toen op 13 oktober 1920 de eerste film in De West-Friese Munt gedraaid werd, was de belangstelling zo groot dat de politieman Oppenhuizen nodig was om de massa in goede banen te leiden. Veel zal het niet geholpen hebben, want de diender werd dwars door de ruit naar binnen gedrukt. Het is allemaal goed afgelopen en het publiek zal zeker genoten hebben van de eerste film: Een wolf in Mensengedaante, een liefdesdrama in 5 akten.

De eerste films waren natuurlijk nog 'stom'. Het geluid werd in de zaal zelf verzorgd door Cees Jelles op de piano, Jo van Mark op de viool en als de loop van het verhaal wat onduidelijk werd, legde Wouter Leeuwerik het publiek uit wat er op het doek gebeurde.

In de zaal werden ook toneelvoorstellingen gehouden en niet door de eerste de besten. Esther de Boer-van Rijk speelde haar beroemde rol Kniertje in Op Hoop van Zegen, van Dalsum King Lear en Willy Walden en Piet Muizelaar lieten het publiek bulderen van het lachen. Maar ook zeer serieuze zaken werden op het toneel van De West-Friese Munt besproken: Abraham Kuyper, Domela Nieuwenhuis en Troelstra legden er allemaal uit waar het met de maatschappij naar toe moest. Bij De West-Friese Munt hoorde een koffiehuis. Geen bar of café, De West-Friese Munt was alcoholvrij, sterker nog het hele complex was in bezit van de Enkhuizer afdeling van de Algemene Nederlandse Drankbestrijders Organisatie, de Ando. Die afdeling had in 1908 het pand gekregen van J. Sterken, onder voorwaarde dat er ook een grote zaal bij gebouwd zou worden. In 1910 kon het gebouw in gebruik genomen worden. Naast het geheelonthouders koffiehuis en de Concertzaal was er ook een logement in gevestigd; "Goedkoop, Netjes en Aangenaam", stond er in een advertentie.

Drankbestrijdingsorganisaties speelden een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. Niet alleen omdat zij het gebruik van alcohol bestreden, maar ze probeerden een alternatief te bieden voor de gelegenheden waar de alcohol rijkelijk vloeide. Het heeft niet echt succes gehad. De Drankbestrijdingsorganisaties bestaan niet of nauwelijks meer. De Enkhuizer afdeling van de Ando heeft de West- Friese Munt verkocht, onder andere aan de Hema. De Muntbioscoop draaide op 2 februari 1975 haar laatste film.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube