Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De vis van Karel de Kat

Bron / Auteur: Klaas Koeman

Karel de Kat, oftewel Karel Buis bij zijn viskar in 1954
Karel de Kat, oftewel Karel Buis bij zijn viskar in 1954
Hij was misschien wel de laatste echte visventer in de stad. Terwijl er voor de oorlog wel een stuk of twintig met hun handel door de straten trokken. Maar de jonge mensen kopen geen vis meer en de ouderen zitten in het rusthuis. De mensen kopen voor een gulden patat of ze halen eten bij de Chinees.

Het komt ook door al die geleerden die het hebben over wormen, kwik en lood in de vis. Onzin natuurlijk, vis is zo gezond als wat, veel gezonder dan vlees, daar krijgen de mensen reumatiek van. Aan het woord is Karel de Kat, die tot 28 juni 1974 met zijn bakfiets door Enkhuizen reed. Met een luide stem klonk het in onvervalst Enkhuuzers „Kom 'ruit. Kom 'ruit, Zeebanket, zeebanket, ze leve nag, ze wiebele nag. Alles vitamine, van A tot Z. Minse as de dokter je deur instapt en tien woorde spreekt moetje al 25 golden dokke. Maar as je boi Karei de Kat drie herings koupe bè-je voor vier weke oer-gezond."

Karel de Kat was toen 63 en had er meer dan vijftig jaar visventen op zitten. Hij vond het wel mooi geweest. Alle soorten vis had hij verkocht, 's Maandags ging hij naar de Streek, dinsdag en woensdag was hij in de stad, donderdag begon hij in Enkhuizen maar 's middags ging hij naar Grootebroek, vrijdag en zaterdag was hij weer in de stad. Alle woensdagen hield hij er wat eerder mee op, want dan werd de kar helemaal schoongemaakt. Hij was een bekende verschijning in de stad, zwart 'mesistern' broek, donkerblauwe coltrui, een alpino petje en gele klompen en meestal een sigaar tussen de lippen, en uiteraard een zeer luide stem die tot achter in de huizen hoorbaar was. En waarom hij Karel de Kat heette? Geen idee, zijn grootvader heette ook al Gerrit de Kat en zijn vader was Piet de Kat, terwijl ze een gewone achternaam hadden: Buis. Misschien heetten ze wel de Kat omdat ze allemaal van de vis hielden.

PS

De Kat...
In Van Bleiswijk kregen wij bezoek van Wil Buis. Hij is de zoon van Karel de Kat, de laatste échte visventer van Enkhuizen. In onze rubriek 'Kroniek van Enkhuizen' werden deze week herinneringen aan hem opgehaald. Waarbij auteur Klaas Koeman zich afvroeg waarom Karel en zijn voorvaderen eigenlijk als familiebijnaam De Kat hadden?

...en De Does
Welnu, daar heeft Wil een aardige en ook wel plausibele theorie over ontwikkeld. „Vroeger had je op 't Suud twee fanatieke vissersfamilies, Buis (De Kat) en Lub (De Does), die ook nog eens naast elkaar woonden. Die hadden vaak onderling strijd, over wie de meeste vis ving en wie als eerste weer in de haven was. Nou had je vroeger ook van die leesplankjes, met een kat (Mies) en een hond (Does). En aangezien die twee families ook een beetje als kat en hond leefden, komen daar misschien wel die bijnamen vandaan."

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube