Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Actie: Het Ziekenhuis moet blijven (Deel 2)

Bron / Auteur: Klaas Koeman

De protestbijeenkomst op 12 oktober 1973
De protestbijeenkomst op 12 oktober 1973
In januari 1973 kwam het bericht dat het Snouck van Loosenziekenhuis dicht moest. Er werd onmiddellijk een actiecomité opgericht dat de sluiting moest voorkomen. Een maand later al organiseerde het comité een bijeenkomst in de Nieuwe Doelen waar niet alleen alle raadsleden waren maar ook het bestuur van het ziekenhuis.

Uiteraard zat de zaal vol met verontruste Enkhuizers en personeelsleden van het ziekenhuis. Na de succesvolle meeting in de Nieuwe Doelen op 7 februari 1973 volgde een, voor het actiecomité, teleurstellende gemeenteraadsvergadering. Het bleek dat de burgemeester De Zeeuw en het bestuur van het Snouck van Loosenziekenhuis, hij was daar ook voorzitter van, het zelfstandig voortbestaan van het ziekenhuis allang hadden opgegeven. Er waren al onderhandelingen gaande met de besturen van de Hoornse ziekenhuizen. De Zeeuw moest toegeven dat die onderhandelingen stroperig gingen.

Het Enkhuizer bestuur wilde een polikliniek met een dertigtal bedden in Enkhuizen houden, maar de Horinezen hadden daar geen zin in. Een polikliniek daar viel misschien nog wel over te praten. Het actiecomité wilde daar allemaal niets van weten, ze had maar één doel: behoud van het volledige ziekenhuis. In dc jaren daarna werd de kloof tussen de politiek en het actiecomité alleen maar dieper. Alle raadsleden, behalve de CPN'ers, trokken zich uit het actiecomité terug. Voor het ziekenhuisbestuur was dat weer aanleiding om te weigeren verder met het comité te praten. De personeelsvereniging en de voorzitter van de ARP, van der Berg, ook directeur van de Groen van Prinsterenmavo, probeerden te bemiddelen, maar het bestuur bleef zijn eigen weg gaan.

Het comité, nog steeds onder aanvoering van mevr. Bruil-Swart, Piet Klouwers en Joop Knukkel vroeg landelijke aandacht voor hun actie. Staatssecretaris Hendriks en minister Vorrink wilden alle kleine ziekenhuizen sluiten. De Enkhuizers organiseerden een landelijke handtekeningenactie zodat ze op 30 januari 1974 liefst 22.000 handtekeningen kon aanbieden aan Kamervoorzitter Anne Vondeling. De Enkhuizers kregen steun van bekende Kamerleden als Hanny van Leeuwen van de ARP. Zij gaf openlijk te kennen dat het bestuur van het Snouck van Loosenziekenhuis wel erg snel de handdoek in de ring gegooid had. Hanny van Leeuwen was ook op de grote meeting in de Nieuwe Doelen op 12 oktober 1973. Achthonderd aanwezigen waren er, waaronder ook Kamerleden als Veder-Smit van de VVD, Drents van de PvdA en Beuker voor zijn eigen RKPN. Maar het bestuur van het ziekenhuis, onder aanvoering van De Zeeuw, bleef weg. Dat haalde zelfs de landelijke pers. En toch verloor het comité. Op 8 januari 1975 berichtte de Enkhuizer Courant dat het Snouck van Loosenziekenhuis gaat fuseren met de Hoornse ziekenhuizen. Van dertig bedden in Enkhuizen was geen sprake meer. In de Vijzelstraat bleef alleen nog maar een poli.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube