Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De Oogst van de Straat

Bron / Auteur: Klaas Koeman

Het nieuwe politiebureau aan de havenweg in 1964
Het nieuwe politiebureau aan de havenweg in 1964
In 1970 ging je naar de politie als je wat verloren had en gevonden voorwerpen werden nog netjes op het bureau ingeleverd. In de Enkhuizer Courant verscheen met enige regelmaat een lijstje van die gevonden en verloren voorwerpen, de Oogst van de Straat heette deze rubriek. Zo werden er in de zomer 1969 een autoped gevonden, een stuk plastic met een bandje, twee damesjurken, een bed met een matras, bedelarmbandjes en horloges en de sleuteltjes van een Zündapp en een Taunus. Ook werden er twee poesjes op straat aangetroffen. Zelfs de vinders van een aantal portemonnees brachten die netjes naar de politie.

Mensen meldden ook voorwerpen die ze verloren hadden. Op die lijst stonden allerlei zaken waarvan de eigenaars hoopten dat die teruggebracht werden. Je moest wel heel erg optimistisch zijn, wilde je de hoop hebben dat er een eerlijke vinder was die je verloren bankbiljet van een tientje of de verloren vijfentwintig gulden terugbracht. En na bijna vijf en veertig jaar is de ellende van een huisvrouw nog bijna tastbaar die haar boodschappentas was kwijt geraakt: het loonzakje met honderdvijfenzeventig gulden had er nog in gezeten! Het woord loonzakje alleen al duidt op een maatschappij waarin nog niet alle geldzaken via de bank gingen. Op de begroting van het jaar 1970 kwam nog een gemeentelijk incasseerder voor. De gemeente had nog geen banken nodig om haar geld binnen te krijgen. De man (dat zal het ongetwijfeld geweest zijn) stond niet alleen op de loonlijst van de "Algemene Dienst" maar hij kreeg ook een rijwieltoelage.

Het lijkt wel dat de Enkhuizers uit die tijd Wat slordig waren. Op vijf december 1969 staat de Oogst van de Straat over de maand november vermeld. Maar liefst drie portemonnees met inhoud zijn er verloren. Bij één daarvan staat er vermeld dat het de hele AOW uitkering van iemand betrof. In een andere portemonnee zaten naast wat kleingeld ook enkele chocolademunten, het was tenslotte Sinterklaastijd. En verder: tien fietsen, een parkiet, een herdershond, een linkervoetbalschoen en een nachthemd, en als iemand denkt verrek die is van mij: het was een geel nachthemd.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube