Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Stad jaagt op eigen Potter

Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Berenjacht - Paulus Potter
De Berenjacht - Paulus Potter
Het was niet het mooiste schilderij van Paulus Potter. De honden staan er wat krampachtig op. En dat losse hondenpootje op de voorgrond ligt er wat willekeurig. Geen wonder dat Potter het doek nooit verkocht had. Terwijl er in Den Haag, waar hij woonde toen hij het schilderij maakte, toch genoeg buitens waren waar zo'n jachtstuk prima paste. Maar de Enkhuizers waren trots op hun Berenjacht. Het grote schilderij (3,05 x 3,38 m) hing in de Witte Zaal van het stadhuis alsof het ervoor gemaakt was. Toch hing het er nog maar sinds 1925.

In dat jaar organiseerde een groep vooraanstaande Enkhuizers een Pottertentoonstelling in het stadhuis. Initiatiefnemers waren onder andere de heer Bosma, de burgemeester, M.A. van Leeuwen, de beheerder van het Snouck van Loosenfonds, M. A. Emmerling de directeur van de Lakenmanbank en uiteraard Douwe Brouwer de onvolprezen stadsarchivaris. Naast werk van Paulus Potter werden er ook moderne schilderijen opgehangen. Van Potter zelf hing er, behalve tekeningen en etsen, één schilderij, de Berenjacht. Na afloop van de expositie wilden de Enkhuizers het schilderij in bruikleen houden. Het lukte en de Berenjacht kon blijven.

Protest
Tot 1975. Toen kreeg het gemeentebestuur de mededeling dat de Berenjacht terug moest. De schilderijengalerij van stadhouder Willem V was gerestaureerd en men wilde een reconstructie van de collectie maken. De Enkhuizers protesteerden heftig. Minister van Doorn van CRM kreeg brieven, handtekeningen, ansichtkaarten, maar het mocht allemaal niet baten. Het PvdA kamerlid Kosto stelde zelfs Kamervragen over de kwestie. Weet u, dat gemeentebestuur en bevolking van Enkhuizen zeer gehecht zijn aan het schilderij van de in Enkhuizen geboren Paulus Potter, dat al meer dan vijftig jaar een plaats heeft in het stadhuis aldaar? De minister wist dat en het ontroerende hem dat de Enkhuizers zo verknocht waren aan het schilderij, maar het moest toch terug.

Enkhuizen kon wel een ander doek krijgen, een zeegezicht van Bakhuisen of zo. Zo'n zeegezicht had toch veel meer met Enkhuizen te maken dan zo'n berenjacht. Trouwens die Paulus had maar tot zijn vierde in Enkhuizen gewoond. Uiteindelijk is de Berenjacht naar Den Haag verhuisd. Maar in de Witte Zaal hangt toch een Potter. De Zwijnenjacht. Niet zo groot als de Berenjacht, maar het was toch een Potter. De gemeente had een tip gekregen dat het op de markt kwam. En toen hebben ze het maar gekocht.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube