Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Palingoproer bij visafslag

Bron / Auteur: Klaas Koeman

Buitenhaven met een enkel zeiljacht en overwegend vissersschepen rond 1950
Buitenhaven met een enkel zeiljacht en overwegend vissersschepen rond 1950
Het was bijna een handgemeen geworden tussen de Urkers en de biologen van het RIVO, het Rijksinstituut voor Visserij onderzoek. Ze hadden in de nacht van 19 op 20 juli 1971 gezamenlijk met de kuil gevist en de gevangen paling naar de afslag van Enkhuizen gebracht. Daar dreigde het uit de hand te lopen. Al bijna zeventig jaar woedde er onder de vissers, en in Den Haag, een felle discussie over de Zuiderzeevisserij.

Een aantal vissers, veel Volendammers maar ook een groot aantal Urkers, viste met de kuil. Een groot net dat voortgetrokken door twee schepen, over de bodem schraapte en zo alles op de bodem omwoelde. Niet alleen de paling werd zo opgevist, maar ook veel bijvangst, het zogenaamde nest. Dat nest, waarin heel veel jonge vis zat, werd onder andere voor kunstmest gebruikt. De tegenstanders wezen op de enorme aanslag die het kuilen deed op de visvoorraad in de Zuiderzee, later het IJsselmeer. Die tegenstanders, onder anderen de Enkhuizer vissers, kregen langzamerhand gelijk. Het kuilen werd teruggedrongen, totdat het in 1970 helemaal werd verboden. Maar de vissers vingen nu bijna niets meer.

Het RIVO deed een paar proeftrekken en dat leverde inderdaad nauwelijks paling op, voor de biologen het argument om het kuilverbod te handhaven. De vissers stelden dat de paling helemaal niet op was, maar dat die biologen niet konden vissen. Als zij weer konden kuilen, zou het probleem over zijn. Om te bewijzen wie er nu gelijk had zouden ze gezamenlijk gaan kuilen. En zo voeren er in de nacht van 19 op 20 juli drie schepen, de UK 238, de 'Zuiderzee' van het RIVO en een schip van de rijkspolitie op het IJsselmeer. En jawel, met vier trekken werd een ruime 250 pond bovenmaatse paling gevangen. De burgemeester van Urk, hij voer mee op de UK 238, sprak al van een enorme vangst. Het kuilverbod kon wat hem betreft opgeheven worden. De biologen waren het niet met hem eens. Directeur Korringa vond wel dat het geen gekke vangst was, maar om nu net kuilverbod op te heffen, ging wat hem betreft te ver. De woedende vissers konden hun vuisten in die vroege ochtend op de Enkhuizer kade nauwelijks in bedwang houden.

De discussie werd zo fel gevoerd dat de landelijke pers het de volgende dag over een palingoproer had. De vistocht heeft weinig opgeleverd. Het kuilen bleef verboden. En dat heeft uiteindelijk ook niet veel geholpen. Na een tijdelijk opleving is de paling toch bijna uit het IJsselmeer verdwenen.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube