Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De mooie zomer van 1975

Bron / Auteur: Klaas Koeman

De inhuldiging van Wijda Mazereeuw
De inhuldiging van Wijda Mazereeuw
Het was gloeiend heet in augustus 1975. Het was zo warm dat er veel scholen een tropenrooster invoerden. Vooral in de nieuwbouwscholen met die grote ramen, was het 's middag niet te harden. De maand was met een mooi feest begonnen. Wijda Mazereeuw was met twee maal zilver en één maal brons teruggekeerd van de wereldkampioenschappen zwemmen in Cali in Columbia. En dat moest gevierd worden. Er wachtte haar een ware Triomftocht.

Wel twee uur lang duurde de rondrit in een Landauer met vier paarden ervoor. Na de officiële ontvangst op het stadhuis was er een receptie in de Nieuwe Doelen. Een snelle inzamelingsactie had voldoende geld opgeleverd om een mooi cadeau aan de succesvolle zwemster te kunnen aanbieden: een mooie elektrische naaimachine.

Naast topsporters kende Enkhuizen ook kunstenaars. Arjen Winkel, de conservator van het Waagmuseum, probeerde niet alleen historische onderwerpen onder de aandacht te brengen. Op 23 Augustus opende wethouder Vijn een tentoonstelling van vier Enkhuizer kunstenaars in het oude gebouw. Margriet Essen, Co Marcusse, Han Sterk en George Aan de Wiel konden hun scheppingen aan het publiek laten zien. Ook voor het volgende seizoen had Winkel grote plannen. Er moest werk van Karel Appel in de Waag te zien zijn.

Ook in augustus werd het winterprogramma van de Nieuwe Doelen gepresenteerd. Leo Haemels probeerde het grote toneel naar het gemeenschapshuis te krijgen, maar hij kreeg de zaal niet vol. De sfeer werkte ook niet mee. Geen vaste stoelen alleen maar losse stoeltjes in een wat sfeerloze holle zaal. Hij zou het die winter nog proberen met het stuk Thuis van Hugo Claus, met Ank van der Moer in de hoofdrol. Verder had hij over publieke belangstelling niet te klagen met cabaretier Frits Lambrechts of Rita's Golden Five, voor een dansavond voor gehuwden.

Bert Kistjes moest het in zijn Drom bijna zonder budget doen. De Drom probeerde een plekje in de Enkhuizer gemeenschap te krijgen. Door de inzet van heel veel vrijwilligers kon je die winter schermen, optreden op een Open Podium, meezingen met Jenke Kaldenberg, je klein vaarbewijs halen en meedoen met een bejaardenpraatgroep.

Niet alle creatieve uitingen liepen goed af. De journalist Ton Kok schreef een boek over de geschiedenis van Enkhuizen. In de Enkhuizer Courant schreef G.S. oftewel Gerrit Stavenuiter het boek volledig de grond in.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube