Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Actie: Het ziekenhuis moet blijven (Deel 1)

Bron / Auteur: Klaas Koeman

Actieposter tegen de sluiting van het ziekenhuis
Actieposter tegen de sluiting van het ziekenhuis
Al in 1969 had het bestuur van het Snouck van Loosenziekenhuis een aanvraag voor een nieuw ziekenhuis naar Den Haag opgestuurd. Het oude gebouw, het was in 1900 in gebruik genomen, voldeed niet meer aan de eisen die je aan een ziekenhuis mocht stellen. Maar het bestuur, onder de voorzitterschap van burgemeester De Zeeuw, kreeg geen toestemming. 

Sterker nog, het werd duidelijk dat Den Haag aanstuurde op het sluiten van kleine ziekenhuizen zoals het Snouck van Loosen. Minimaal 300 bedden had een ziekenhuis nodig om levensvatbaar te zijn, het Enkhuizer ziekenhuis had er maar 114. Het duurde nog tot januari 1973, toen was het het bestuur duidelijk dat ze het niet zouden redden. Het Snouck van Loosenziekenhuis zou ophouden te bestaan. Maar de Enkhuizer bevolking pikte dit niet. De belastingdienst was al naar Hoorn verhuisd, de HBS dreigde ook door Hoorn overgenomen te worden en moest je nu ook al naar Hoorn om geopereerd te worden?

Dat kon natuurlijk niet. Er werd direct een actiecomité opgericht dat de sluiting moest voorkomen. Het comité, onder aanvoering van mevr. Bruil -Swart, Piet Klouwers en Joop Knukkel organiseerde een hearing in de Nieuwe Doelen. Op zaterdag 10 februari luidden de klokken, loeiden de fabriekssirenes en gingen de banken even open. Tienduizend gulden werd er uiteindelijk op de bankrekening van het comité gestort, er werden ook tienduizend handtekeningen gezet.

Hearing

Het actiecomité had de brede steun van de bevolking. De hearing in de Nieuwe Doelen op 7 februari was een groot succes. Voorzitter Piet Klouwers kon een volle zaal begroeten, bijna alle raadsleden, de staf van het ziekenhuis, zelfs de geneeskundig inspecteur voor de volksgezondheid waren aanwezig. In een gloedvol betoog probeerde de Zeeuw, burgemeester en voorzitter van het bestuur, het bestaansrecht van het ziekenhuis aan te tonen.

Utopie

Hij wees op het feit dat Enkhuizen in de zomer heel wat meer inwoners had dan in de winter èn hij wees op de toekomst. Als de Markerwaard eenmaal drooggelegd en bewoond was, met een vliegveld, dan zou het Snouck van Loosenziekenhuis voldoende patiënten kunnen krijgen. Maar De Zeeuw zei ook dat nieuwbouw nu een utopie was, eigenlijk zei De Zeeuw dat de dagen van een zelfstandig ziekenhuis geteld waren. Het KVP raadslid Postma reageerde met scherpe vragen aan de burgemeester. Het zou hem in de eerstvolgende raadsvergadering op een aantal felle verwijten komen te staan. Het leek alsof het bestuur een eigen agenda agenda had, en dat die anders was dan die van het actiecomité.

Overig Nieuws

Bekijk oude berichten in het nieuwsarchief »
Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube