Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Albert Heijn-plein was ooit romantische tuin

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: klaas koeman en paul gutter

Albert Heijn-plein was ooit romantische tuin
De familie Koot kon maar ternauwernood het vege lijf rijden, zo snel legde een felle brand hotel Het Park aan de Nieuwe Westerstraat in de as. Hiermee raakte Enkhuizen in de nacht van 23 op 24 februari 1922 ook een van zijn grootste en bekendste zalen kwijt.

De eerste voorbijganger die de brand rond middernacht ontdekte, was Sijp Schild. Hij kwam op dat moment net terug van een uitvoering van de gymvereniging. Schild kende Het Park vrij goed, want hij was al een aantal jaren lid van het Stedelijk Muziekcorps dat daar repeteerde en uitvoeringen gaf.

Onmiddellijk rende hij het brandende gebouw in en haalde, samen met een aantal omwonenden, de kast met muziekinstrumenten leeg. Alleen een aantal reserve-instrumenten ging verloren. Ook de brandweer was binnen een half uur ter plaatse en kon bijna direct met twee spuiten de brand bestrijden.

Albert Heijn-plein was ooit romantische tuin
Al vrij snel daarna was het gevaar voor uitbreiding geweken en om drie uur 's nachts was de brand zo goed als geblust. Uitbater Koot besloot zijn bedrijf niet meer op te bouwen. Hij verkocht de grond aan een van de zaadfirma's, die er een bedrijfsgebouw neerzette. Dat bedrijfsgebouw is nu de supermarkt van Albert Heijn.

Daarmee kwam een einde aan de geschiedenis van Het Park. Onduidelijk is wanneer het statige hotel precies gebouwd is, maar het was in zijn tijd een bekend gebouw. Zo fungeerde het ook jarenlang als begin- en eindpunt voor de paardentram door de Streek. Veel passagiers gebruikten in het café een gelagje in afwachting van de tram.

Spektakel


De zaal bij het hotel was een van de grootste van Enkhuizen. Naar verluidt konden er zo'n 400 bezoekers terecht. Die zullen er ook zeker wel geweest zijn, toen de grote socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra in 1897 in de Parkzaal kwam spreken. Troelstra was een bevlogen prater en zorgde altijd voor spektakel. Ook niet-socialisten kwamen graag naar hem luisteren.

Het Park was tevens dé plek voor grote muziekuitvoeringen, toneelstukken, revues en operettes. Verder was er een bioscoop die de concurrentie met de Munt - nu de Hema - gemakkelijk aankon. In 1921 vertoonde men een film over de voetbalwedstrijd tussen de populaire Enkhuizer club West Frisia en Wormerveer. De zaal zal vol gezeten hebben.

Dat gold ook voor de uitvoeringen van het al genoemde Stedelijk Muziekcorps. Het latere Tweede Kamerlid Roodhuijzen - toen leraar aan de HBS en journalist - mopperde hierover in de Enkhuizer Courant. Het was zo vol geweest dat hij op een bierton in de voorzaal naar het concert had moeten luisteren. Dat van die ton was niet eens het ergste, maar ze hadden dat ding toch op z'n minst in de concertzaal kunnen zetten?

Als het weer het toeliet, werd er na de uitvoeringen gedanst in de prachtige tuin achter het hotel. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ooit moet de huidige parkeerplaats op het Albert Heijn-plein dus een zeer romantische plek geweest zijn.

Er was nog één andere grote zaal in de stad: De Kolfbaan op de Noorder Havendijk. Hier heeft de schrijver Multatuli nog gesproken. Voor de rest kende Enkhuizen alleen wat kleinere zaaltjes, zoals die van het Nut, de Oranjezaal en in de verschillende hotels. Die waren meer geschikt voor kleine muziekuitvoeringen en vergaderingen.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield ooit eens een betoog in de Bierstal. Geen officiële zaal, maar een pakhuis. Kennelijk durfde geen van de gewone uitbaters het aan om deze anarchist in hun zaak toe te laten.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube