Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Middenstand doet wat de industrie niet lukte

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Wonen en werk. Dat waren de twee belangrijkste problemen van Enkhuizen. In het oudejaarsnummer in de Enkhuizer Courant van december 1954 werd er al melding van gemaakt. De industrialisatie kwam niet van de grond en daardoor zocht een toenemend aantal Enkhuizers werk in de Zaanstreek.

Ook uit Hoorn en Alkmaar kwamen soortgelijke berichten. De Noordkop gold als ontwikkelingsgebied, nu zouden we achterstandsgebied zeggen. De bewoners trokken weg om elders werk te vinden. Tot zijn verbazing moest burgemeester Admiraal in zijn nieuwjaarstoespraak in januari 1955 toegeven dat de Enkhuizers wel trouw bleven aan hun geboortestad. Ze bleven in Enkhuizen wonen, hoe ver ze elke dag ook moesten reizen. Het inwonertal liep dan ook maar heel langzaam terug. Door het vertrekoverschot telde Enkhuizen 36 inwoners minder vergeleken met het jaar daarvoor.

Plan Noord

In 1954 werd met de bouw van de eerste huizen in Plan Noord begonnen. 44 huizen kwamen er in de Asterstraat en bij het Tulpenplein. Dichter bij de stad kon niet, omdat de gemeente de grootste moeite had om de grond bij de Vest in handen te krijgen.

Ook de 'reiniging' was er nog: de plek waar de vele tonnetjes die de stad nog rijk was, geleegd en schoongemaakt werden. Daarnaast lagen de sportvelden van Dindua, West-Frisia en de HBS, die ook nog een nieuwe plek moesten krijgen. Pas in 1959 kwamen al deze gronden vrij.

44 nieuwe huizen lijkt heel wat, maar in hetzelfde jaar werd dertig maal het gehate bordje 'Onbewoonbaar verklaarde woning' op een pand gespijkerd. En dat betekende dertig woningen minder.

Maar er werd wel gebouwd in de stad. Vooral in onderwijs werd veel geïnvesteerd. Het nieuwe gebouw van de Christelijke Ulo aan het Spaans Leger werd in gebruik genomen.

De Technische School aan de Kuipersdijk werd aanbesteed. In de Raamstraat kwam er nieuwbouw en ook de katholieke schoolbesturen bogen zich over allerlei plannen voor nieuwe scholen.

Welvaart

Mocht de industrialisatie niet lukken, de middenstand deed het uitstekend. De welvaartsstaat kondigde zich aan en de winkeliers waren de eerste die profiteerden. Bijna eindeloos is de lijst van nieuwe winkels of oude winkels die opgeknapt werden.

B. Ooteman opende een nieuw café in de Paulus Potterstraat. In mei opende IJs Loots zijn nieuwe levensmiddelenbe-drijf, de maand daarop volgde groentehandelaar B. van Galen.

In juli vestigde de heer E Bootsman zijn boekhandel Over de Linden in de voormalige beddenzaak van de Fa. van Veen. De heer G. Blom opende een warenhuis in Westerstraat 56. Begin augustus vestigde de heer Duivenbooden een nieuw banketbakkersbedrijf in de Westerstraat.

Kapsalon Eggens

Eggens' moderne kapsalon kwam er en op 26 november betrok IJzerhandel De Wit het grootste winkelpand van Enkhuizen. Gebr. Kornalijnslijper kochten de meubelinrichting van de heer Van Sinderen. Ze wilden er een showroom in vestigen voor hun autobedrijf. En kruidenier G. Veken liet een woonhuis in de Westerstraat afbreken om er een zelfbedieningszaak te bouwen. De Westerstraat werd nu echt een winkelstraat.

Ook in andere sectoren werd veel geld verdiend. De teelt van bollen en bloemkool bijvoorbeeld was zeer winstgevend geweest.

In andere bedrijfstakken was het weer wat minder. De burgemeester maakte zich vooral zorgen over de IJsselmeervisserij. Er waren al vissers die er over dachten hun geluk bij de Noordzeevissers te beproeven. Al met al was het een gunstig jaar voor Enkhuizen en, de Enkhuizer Courant begon er mee, het was ook een rustig jaar geweest.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube