Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

S. Augurkie verkocht oranje strikken en mutsjes

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: klaas koeman en paul gutter

S. Augurkie verkocht oranje strikken en mutsjes
Als het aan de gemeente ligt, wordt 21 mei een jaarlijkse Enkhuizer feestdag. Ook in het verleden werd gevierd dat de stad in de strijd tegen de Spanjaarden voor de Prins van Oranje koos, zij het niet ieder jaar. Maar als het dan gebeurde dan werd er ook meteen drie dagen flink uitgepakt. Zoals in 1872, ter gelegenheid van de 300e verjaardag van de opstand.

Al in oktober 1871 werd een feestcomité benoemd dat een programma opstelde dat er niet om loog. De festiviteiten begonnen op 21 mei 1872 met 's middags een concert in de Westerkerk. Er werd een cantate gezongen, gecomponeerd door de heer Meyroos. Hij was muziekdirecteur in Arnhem, maar van geboorte Enkhuizer. Dominee Harting schreef de tekst.

De voorzitter van de feestcommissie, F. Pannebakker, opende de matinee. Ongetwijfeld met een gloedvol betoog, want zo ging dat in die tijd. Maar doordat het spreekgestoelte op een onhandige plek was gezet, kon bijna niemand hem verstaan. Na zijn toespraak overhandigde hij aan dominee Harting een kristallen bloemenvaas met inscriptie, Meyroos kreeg een fraai versierd theetafeltje. De kerk was afgeladen vol.

Misschien waren er wel 4.000 mensen, schreef de Enkhuizer Courant.
Na het concert was er een receptie op het stadhuis. Men toostte op koning Willem III. In een telegram werd Zijne Majesteit van de feestdronk op de hoogte gesteld. 's Avonds kreeg men een vriendelijk telegram terug van de vorst.

S. Augurkie verkocht oranje strikken en mutsjes
Ondertussen was het stafmuziekcorps van het zevende regiment infanterie per stoomboot aangekomen. De minister van oorlog had toegestaan dat dit korps een bijdrage zou leveren aan het feest. Vanuit de haven marcheerden de muzikanten naar het stadhuis. Ze zouden die week nog regelmatig in de stad te horen zijn.

's Avonds speelde de rederijkerskamer in De Doelen het stuk 'Eendracht maakt Macht, Enkhuizen in 1572'. Ook dit stuk was speciaal voor deze gelegenheid geschreven door dominee P. Beets uit Sijbekarspel. Aan het einde van de avond werd de schrijver luid toegejuicht en kreeg hij een fraaie zilveren beker met inscriptie.

De avond in De Doelen begon met de 70-jarige dichter Harme Bevoort. Hij droeg met verve zijn gedicht 'Het Feest der Vrijheid' voor. In zeventien strofen werden de gebeurtenissen van de 21ste mei 1572 bezongen. Ook de oude dichter werd luid toegejuicht. De volgende dag, woensdag 22 mei, was er een grote allegorische optocht, waarin de verschillende gebeurtenissen uit mei 1572 uitgebeeld werden. Donderdag waren er volksspelen en verschillende concerten. Het aardige is dat het comité dat de spelen organiseerde zo de smaak te pakken kreeg dat men de 'Vereniging tot Nut en Vermaak: Willem de Zwijger' oprichtte. Jaren later organiseerde deze vereniging nog steeds volksspelen. De feestelijkheden werden 's avonds afgesloten met vuurwerk.

De stad was rijk versierd. Tussen de Koepoort en de Prinsenstraat alleen al stonden er drie erebogen. Verschillende straten waren met vetpotjes geïllumineerd. Voor het postkantoor werd er al met een gaz-illuminatie geëxperimenteerd.

Op 21 mei verscheen de Enkhuizer Courant als een apart feestnummer. In de kleine advertenties was het ook feest. Kapper Ooijevaar uit Hoorn kwam naar Enkhuizen met een collectie valse snorren en baarden, in de tabakswinkel van Schuijt kon je Vrijheidssigaren kopen, slijter Spanjaardt had een grote collectie buitenlandse bieren en bij apotheek Quanjer was er Bengaals vuurwerk. En als het echt feestelijk moest worden: S. Augurkie verkocht oranje strikken en mutsjes!

Foto: Van de 21 meiviering in 1872 zijn geen foto's bekend. Maar in 1922, bij de 350e verjaardag van de opstand tegen de Spanjaarden, werd het feest nog eens dunnetjes overgedaan.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube