Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Verkiezingsuitslag in etalage van de krant

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De verkiezingsuitslag in de etalage van de krant. Ook voetbaluitslagen werden zo gepubliceerd.
De verkiezingsuitslag in de etalage van de krant. Ook voetbaluitslagen werden zo gepubliceerd.
Gerhard Stavenuiter van de Nieuwe Enkhuizer Courant had wel wat opmerkingen over de verkiezingen. In Pro Rege konden de leden van het stembureau door de opstelling van de stemhokjes precies zien waarop de kiezers stemden.

En waarom kiezers die in de omgeving van het Nut woonden naar het stadhuis moesten en de kiezers in de buurt van het stadhuis naar de Meidenmarkt, was ook niet helemaal duidelijk. De conciërge van het stadhuis, die nota bene in het stadhuis woonde, moest naar de Meidenmarkt! Gekker moest het toch niet worden.

Maar goed, 's avonds was het toch weer druk geweest in de Westerstraat. Velen waren naar de etalage van de krant gekomen om de uitslagen te lezen en van commentaar te voorzien.

Die gemeenteraadsverkiezingen op 27 mei 1953 leverde een forse winst voor de PvdA op. Twee zetels wonnen de socialisten. De VVD en de SGP verloren elk een zetel. De PvdA profiteerde van de enorme populariteit van Drees. Bij de landelijke verkiezingen in 1952 was de partij zelfs de grootste geworden. Tot 1958 kon Drees met zijn rooms-rode coalitie regeren.

Ook in Enkhuizen kwam zo'n coalitie tot stand. De partijen hadden afgesproken om in een aantal besloten vergaderingen over een nieuwe coalitie te spreken. De vergaderingen waren besloten, omdat de emoties in de Enkhuizer politiek nogal eens hoog opliepen. Vooral tijdens discussies tussen de PvdA'ers en de protestants christelijke politici konden de vonken ervan af vliegen, waarbij persoonlijke aanvallen niet geschuwd werden.

Tot grote irritatie van de raadsleden kwam van die beslotenheid niets terecht. In de Nieuwe Enkhuizer Courant verscheen een artikel met de kop 'Kabouters in het stadhuis'. Kabouters die ervoor gezorgd hadden dat de verslagen van de vergaderingen binnen de kortste keren op de burelen van de krant belanden. Alle raadsleden waren 'zo gesloten als een inmaakpot geweest', stond er in een van die verslagen te lezen...

De PvdA had zeven van de veertien zetels. Die partij moest dus de coalitie vormen. Met de VVD regeren kon niet. Die partij was nu met nog maar een zetel in de raad vertegenwoordigd en Groot, het VVD-raadslid, kon door persoonlijke verplichtingen geen wethouder worden. Dan had hij ook geen raadslid moeten worden, klonk het uit de socialistische hoek.

De socialisten wilden ook niet met de ARP of CHU regeren. Ze beschouwden de ARP-burgemeester Admiraal als een derde' wethouder en samen met een protestants-christelijke wethouder zou de socialistische wethouder in het college in de minderheid zijn. Van Keulen (ARP) protesteerde heftig tegen deze redenering, maar de PvdA hield voet bij stuk. Eigenlijk wilden ze gewoon niet met de ARP regeren.

Een rooms-rode coalitie was de enige mogelijkheid. Maar de PvdA'ers hadden moeite met de
conservatieve fractievoorzitter Stavenuiter. Met de andere KVP'er Verver konden de socialisten wel door een deur. Verver was een man van de katholieke vakbond en gold als progressief. Voor het eerst raakte de tegenstelling confessioneel-niet confessioneel op de achtergrond. Progressief-conservatief werd de nieuwe tweedeling.

Achter de rug van Stavenuiter werd een akkoord gesloten tussen PvdA-fractie en Verver. Verver werd wethouder, samen met Roosendaal.

Tijdens de eerste raadsvergadering op 1 september maakte ARP'er Vis een zure opmerking over het feit dat Verver veel te jong en onervaren was en Roosendaal veel te oud. Die was de 65 jaar namelijk al gepasseerd. Roosendaal reageerde woedend op deze aanval. De stemming zat er dus meteen in.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube