Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De eerste week van 1960

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Westerstraat voormalige Munt bioscoop
Westerstraat voormalige Munt bioscoop
Het moet toch prettig zijn als je als burgemeester van Enkhuizen in de eerste raadsvergadering van het jaar kunt zeggen dat de economische toestand van het land bevredigend genoemd kan worden. Het gaf de hoop dat het met de stad ook wel goed zou komen.

Enkhuizen was officieel een probleemgebied. De economie steunde nog op de agrarische bedrijven. En in die agrarische sector was steeds minder werkgelegenheid. Elke ochtend reisden vele Enkhuizers naar hun werk in de Zaanstreek, Amsterdam of de Hoogovens.

Het bevolkingsaantal nam af. Eind 1959 waren er 93 Enkhuizers minder dan in het begin van dat jaar. Dertig van hen waren zelfs geëmigreerd. Het cijfer 93 was wel wat geflatteerd. Juist in 1959 had de regering besloten eerst het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer in te polderen. De dienst Zuiderzeewerken haalde enkele tientallen polderwerkers uit Enkhuizen weg, omdat ze hier voorlopig niet meer nodig waren.

Verder kon burgemeester Admiraal melden dat de vissers weer een topjaar achter de rug hadden. De net gebouwde koelcel bij de afslag had zijn waarde nu al bewezen.

Poeptonnetjes

De riolering vorderde gestaag. Bijna 150 poeptonnetjes waren in het afgelopen jaar overbodig geworden. Er waren nu nog 530 van die tonnetjes in gebruik. Ook het gasbedrijf stemde tot tevredenheid.Het lekke en gammele buizenstelsel werd langzamerhand beter. Nu lekte er nog maar een kleine tien procent van het gas in de bodem.

Voor het eerst in de geschiedenis organiseerde het gemeentebestuur een nieuwjaarsreceptie! De bijeenkomst was een succes geweest, schreef de Enkhuizer Courant. 152 mensen uit alle rangen en standen hadden van de gelegenheid gebruikgemaakt de burgemeester, de wethouders en hun echtgenoten een goed nieuwjaar te wensen. Het was een stijlvolle bijeenkomst geweest, waarbij iedereen elkaar weer eens gesproken had.

Er waren die eerste week meer bijeenkomsten geweest. De CHU had een nieuwjaarsbijeenkomst in het Buyskeshuis. Er werd over ernstige zaken gesproken. De christelijke-historici hadden de gemeente- secretaris van Andijk uitgenodigd om zijn licht te laten schijnen over het onderwerp overheid en jeugdzorg. Het zal een nuttige en vruchtbare avond geweest zijn.

De PvdA had het Tweede Kamerlid Egas als spreker op zijn nieuwjaarsbijeenkomst. De grachten in de stad zijn open riolen, daar moest wat aan gedaan worden, stelde hij. Ook was hij van mening dat er meer industrie in Enkhuizen moest komen. Weinig nieuws, vond de krant. Gelukkig werd er bij de socialisten ook gezongen, door de Stem des Volks uiteraard.

De Christelijke Jongemannen Vereniging organiseerde een maaltijd voor de leden, men at daar boerenkool met worst om het nieuwe jaar in te luiden.

En als je dat allemaal te zwaar was? De Melodymakers speelde in het Gomarusgebouw en in de Muntbioscoop draaide de film 'Pikant verlof in Parijs'. Je hoefde je niet te vervelen in Enkhuizen in de eerste week van het jaar 1960.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube