Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Schapen van sportveld komen als enige op ijs

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Bouw van het politiebureau aan de Havenweg 27 - 28 - 29.
De Bouw van het politiebureau aan de Havenweg 27 - 28 - 29.
In 1963 waren er in Enkhuizen geen grote schokkende gebeurtenissen geweest. Misschien was de strenge en langdurige vorstperiode aan het begin van het jaar nog het grootste nieuws.

De visafslag had een goed jaar achter de rug, mede dankzij een aantal Urkers dat hun vangsten in Enkhuizen aan de wal gebracht had. Ook de Enkhuizer vissers hadden het niet slecht gedaan. Voor de tulpenbouwers was de oogst minimaal geweest. Het slechte weer, na de lange vorstperiode was het maandenlang regenachtig geweest, was daar debet aan. Gelukkig had de hoge prijs van de bollen veel goed gemaakt.

De discussie over het dempen van de Staalevertsgracht en de Driebanen duurde onverminderd voort, vooral de bewoners wilden erg graag van die stinkende open riolen af.

Aan de andere kant waren de eerste panden op een officiële monumentenlijst gezet. Het was voor veel Enkhuizers nog een beetje wennen: die oude huizen, om het netjes te zeggen, waren blijkbaar de moeite van het bewaren waard. Natuurlijk werd er gebouwd in de stad. De bejaarden waren blij met het nieuwe rusthuis in de Westerstraat. Zo'n bejaardenhuis zorgde er ook voor dat er gezinswoningen in de stad vrijkwamen.

Aan Plan Noord werd verder gewerkt. De wijk was bijna vol, de eerste plannen voor een nieuwe wijk - de Oude Gouw waren al in de gemeenteraad besproken. De bouw van het zwembad in het nieuwe recreatieoord was begonnen, net zoals de bouw van een nieuwe politiebureau bij de haven. En verder was mevrouw Schildstra-de Haan 100 jaar geworden.

Misschien was het grootste nieuws van oud en nieuw 1963-1964 dat Wim Kan eindelijk weer eens een oudejaarsconference zou houden. 'Twaalf miljoen oliebollen op aardgas" heette het programma. Voor de radio, hij wilde niet voor de tv. De Avro had een uur zendtijd aan de Vara gegeven om Wim Kan uit te kunnen zenden. De rest van de avond verzorgde de Avro zelf. De omroep sloot het jaar af met een bespiegeling van mr. Hiltermann en begon het nieuwe jaar met een nieuwjaarswens van minister Luns.

Voor de tv verzorgde Simon van Collum voor de VPRO op oudejaarsavond zijn programma 'de Oude Draaidoos'. Hij wist dat hij tussen 9 en 10 uur, dan was Wim Kan op de radio, bijna geen kijkers zou hebben.

'Dappere Dodo'

Het is waarschijnlijk volkomen overbodig om te schrijven dat op nieuwjaarsdag de tv-uitzending begon met het Straussconcert van de Wiener Philharmoniker en het Nieuwjaars schansspringen uit Garmisch Partenkirchen. Nieuwjaarsdag was een woensdag, vandaar dat om vijf uur het jeugdprogramma begon met 'de Verrekijker' gevolgd door 'Dappere Dodo'.

Tijdens oud en nieuw was het stil geweest in de stad. Er was niet veel te doen. Veel Enkhuizers hadden de maandag vrÖ genomen, zodat ze een kleine vakantie hadden. De eerste werknemers hadden zelfs al een vrije zaterdag. Die dag was er een schaatswedstrijd in de Spoorhaven aangekondigd, maar het was gaan dooien.

De enige activiteit van de ijsclub was de jaarvergadering in de Kolfbaan op maandag de dertigste. De cafés waren open en in de Muntbioscoop draaiden de films 'Spionage in Hongkong', 'Schrik der Piraten' en 'de Onoverwinnelijke Gladiator'.

De schapen die op het HBS-sportveld graasden zorgden dat weekend voor enige afleiding. Zij gingen wel het ijs op en kwamen zodoende in Plan Noord terecht, waar ze vrolijk verder graasden. Op oudejaarsavond was er een nachtbal in de Kolfbaan, de opbrengst was voor het te bouwen Gemeenschapshuis aan de Paktuinen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube