Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Sint gaat voorop bij lange middenstandsstoet

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Sint gaat voorop bij lange middenstandsstoet
Het ging goed met de middenstand. In 1963 stegen de landelijke omzetcijfers tussen de vijf en tien procent. Drogisterijen en de drankwinkels haalden nog hogere cijfers, maar die konden verklaard worden door de strenge winter aan het begin van dat jaar.

Ook in Enkhuizen kon de middenstand merken dat de consument steeds meer te besteden had. De Enkhuizer Neutrale Middenstandbond deed er alles aan om er voor te zorgen dat dit geld ook in Enkhuizen werd besteed. De bond pakte uit tijdens de intocht van sinterklaas op zaterdag 23 november.

In een aparte bijlage van de Enkhuizer Courant werd de komst van de sint aangekondigd. De aankomst was om half drie aan de Veermanskade. Samen met zijn Pieten, die zich aan wal formeerden tot een heuse drumband. Kenners herkenden de instrumenten van de Eendracht, Patrimonium, Klein maar Dapper, Jong Leven, Dindua en zelfs het muziekkorps uit Zwaag. Na het bezoek aan het stadhuis, waar burgemeester Admiraal Sinterklaas ontving, trok de stoet via het Sijbrandsplein en de Noorderweg naar Plan Noord.

De nieuwbouwwijk werd geheel doorkruist en via de Noorderweg, de enige verbinding tussen de oude en de nieuwe stad, ging het langs het Sijbrandsplein over de Wegjes naar de Westerstraat. Bij de Koepoort maakte de stoet rechtsomkeert, om naar de Munt te gaan waar alle kinderen een taai en een handdruk van de sint ontvingen.

De stoet was zo lang dat het wel 20 minuten duurde voordat alles gepasseerd Was. Maar dan had men ook op veertig wagens het complete aanbod van de Enkhuizer middenstand gezien. Van babyartikelen tot feestelijke sigaren, van brandstoffen tot gouden sieraden, van Simca's tot Vauxhalls, van alles trok achter de goede sint aan. De bisschop zelf werd in een open Mercedes sportwagen vervoerd.

In het speciale St-Nicolaasnummer van de Enkhuizer Courant werd een actie van de ENMB middenstanders aangekondigd. Bij elke bestede gulden kreeg de klant een bonnetje. Als je tien bonnetjes had, kon je die in het voormalige Rode Kruisgebouw in de Westerstraat inwisselen voor een lot. De prijzen waren ter beschikking gesteld door reisbureau De Magneet. Hoofdprijs was een geheel verzorgde reis naar Mallorca. Een reisdoel waar de gemiddelde Enkhuizer toen alleen nog maar van kon dromen. De opbrengst van de loterij was bestemd voor de bouw van De Nieuwe Doelen.

In het St-Nicolaasnummer een overzicht van de bij het ENMB aangesloten bedrijven: achtentachtig middenstanders stonden vermeld zoals Nieman, Lenters en Somberg in de Westerstraat, Snijders en Veenstra op het Venedie, Balk in de St Janstraat, Burger in de Breedstraat. 'Het Enkhuizer zakenleven kwam goed naar voren' kopte de krant op maandag 25 november in een verslag van de intocht.

Het stond niet op de voorpagina. Daar luidde de kop: "Nachtclubeigenaar doodt Oswald". Ook op de voorpagina een foto van een doodsbleke Jacqeline Kennedy bij de kist met het stoffelijk overschot van haar man John F. Kennedy.

In de Enkhuizer Courant van 14 december stond het verhaal van bijzondere sinterklaasavond van een echtpaar aan de Noordergracht. De poelier had zich vergist bij de bezorging van twee kippenboutjes. Het echtpaar was middags niet thuis geweest. De poelier was gewoon achterom gelopen en had ze op het aanrecht gelegd. Het verkeerde aanrecht deze keer. Maar daar kwam het echtpaar, en de buurvrouw, pas achter toen een van de kippetjes al opgegeten was. Voor het echtpaar was het met zo'n verrassing een onvergetelijke avond, zo stond er in het Enkhuizer Weekrapport.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube