Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Admiraal was een 'binnenbochtburgemeester'

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Afscheid burgemeester Admiraal. Hij neemt hier afscheid van wethouder, loco burgemeester, Visser.
Afscheid burgemeester Admiraal. Hij neemt hier afscheid van wethouder, loco burgemeester, Visser.
Tot drie keer toe werden er Enkhuizer burgemeesters in Bussum benoemd. Haspels ging in 1949 naar het Gooise dorp, zijn opvolger Admiraal in 1966 en diens opvolger De Zeeuw in 1974.

Het waarom is nooit beantwoord. Wethouder Westdorp verwoordde bij het afscheid van Admiraal het verschil tussen Enkhuizen en Bussum als volgt: er is daar geen haven, geen visafslag en heel wat minder bruggen. Bijna klonk het als: wat moet je er dan? Maar hij moest ook toegeven dat de stap van Enkhuizen naar Bussum wel als een promotie gold.

Over het algemeen vond men het jammer dat Admiraal vertrok. De burgemeester had een rustige stijl van leidinggeven. Hij was er in geslaagd om de sfeer in de Enkhuizer raadszaal te verbeteren. De harde confrontaties met vaak felle en persoonlijke aanvallen behoorden tot het verleden. Zelfs de PvdA, de grootste fractie in de raad, kon het prima met deze ARP-burgemeester vinden. De PvdA'er Heering wees tijdens het afscheid van de burgemeester op de afkomst van Admiraal: het was een echte Zaankanter en dat betekende dat er gewerkt moest worden.

Dat kon je ook zien aan wat er bereikt was. In 1949 ging het economisch slecht met de stad, er was een stijgende werkeloosheid en steeds meer Enkhuizers zochten hun heil elders. Maar nu, in 1966, Enkhuizen was bijna een industriestad geworden, met (bijna) een recreatieterrein en een zwembad. Admiraal had er ook voor gezorgd dat Enkhuizen meer naar buiten trad. De stad verschool zich niet meer achter de vestingwallen. Letterlijk, er werd nu ook buiten de Vest gewoond, maar ook figuurlijk. Enkhuizen deed mee aan allerlei gemeenschappelijke regelingen. Het overlegde over de uitvoering van de nieuwe Bijstandswet, er werd over een Samenwerkings Orgaan Westfriesland (SOW) gesproken en de stad was betrokken bij de ruilverkaveling van polder Het Grootslag. De gemeentesecretaris Brandhorst beschreef de vertrekkende burgemeester met een citaat van de ARP'er Schakel: je hebt 'buitenbochtburgemeesters" die bezien het bestuurlijk landschap van een afstand en je hebt 'binnenbochtburgemeesters', die rijden zelf tussen de gierende banden en piepende remmen. Admiraal was duidelijk een 'binnenbochtburgemeester'. Admiraal zelf reageerde rustig op alle complimenten. Hij had inderdaad een oude stad een nieuw gezicht gegeven. En over de sfeer in de raad? Ach, kruitdamp is niet zo erg. Alleen als het te veel wordt, zie je niets meer!

In de raadsvergadering van 21 juni 1966 werd De Zeeuw tot burgemeester van Enkhuizen benoemd. Hij was zeven jaar burgemeester in Andijk geweest, dus van de ruilverkaveling en de plannen voor een SOW wist hij alles. Ook het testament van Admiraal kende hij: het recreatieterrein op het Enkhuizerzand moest af, de eerste fase van de Oude Gouw moest voorbereid worden, met de NS moest onderhandeld worden over de aankoop van de Spoorhaven, er moest een jachthaven komen. En door de komst van het aardgas moest het krakkemikkige leidingnet verbeterd worden. Hij was er zich van bewust dat hi in een historische stad kwam. Maar, zei hij in zijn eerste toespraak, Enkhuizen staat nu in een wereld zonder Compagnie en zonder Paalkistrecht, maar met bestuurlijke integratie, economische begeleiding, subsidies en fondsen.

De Zeeuw gold als een jonge, daadkrachtige burgemeester die al had laten zien wat hij waard was. Bij zijn afscheid uit Andijk was hij gewaarschuwd voor het 'grote stadsgedoe' in Enkhuizen. Maar Bijl (CHU) stelde hem gerust. De Enkhuizers hadden geen allures. Het waren eenvoudige mensen die leefden van de handel in zaad, plastic en paling!


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube