Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Kaartenbak voor dialect van het Henkuzers

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Het Enkhuizer Woordenboek van Sjoerd Spoelstra
Het Enkhuizer Woordenboek van Sjoerd Spoelstra
We 'glisse' weer over besneeuwde straten, we 'gnokke' weer naar een vissie, omdat we zo 'miers binne'. Gerhard Stavenuiter, de chef-redacteur van de Enkhuizer Courant, had er duidelijk plezier in gehad om een mooi stukje over het Enkhuizer Woordenboek van Sjoerd Spoelstra te schrijven. Hij was een groot voorvechter van het Enkhuizer dialect. Regelmatig schreef hij zelf stukjes in het Henkuzers. Een beetje kritisch was hij wel.

Hij begreep niet goed waarom Spoelstra zo vaak zinsneden uit de boeken van de schrijfster Alie van Wijhe - Smeding gebruikte. Stavenuiter hield meer van de taal van Jan Goos in zij n herinneringen als visserman. Spoelstra was al in november 1954 in het bestuur van de vereniging Oud Enkhuizen begonnen over het vastleggen van het typische Enkhuizer dialect. De andere bestuursleden waren het volmondig met hem eens en Spoelstra had contact gezocht met het Meertens Instituut. (Dat zelfde instituut is veel later genadeloos geportretteerd in de reeks 'Het Bureau' door een van haar medewerkers, Voskuil).

Piet Meertens zegde Spoelstra zijn steun toe. De vereniging liet fiches drukken waarop Spoelstra zijn taalvondsten kwijt kon en het onderzoek kon beginnen. Na Spoelstra's vroegtijdig overlijden in 1967 erfde de vereniging Oud Enkhuizen Spoelstra's kaartenbak met de fiches. Drieduizend kaartjes! Volgeschreven met woorden als 'skoove', 'lariekissie' en 'daarsig'. De vereniging is weer te rade gegaan bij het Meertens Instituut en gelukkig ontfermde de bekende dialectologe Jo Daan zich over het project. In 1981 verscheen bij het Meertens Instituut het Enkhuizer Woordenboek van Sjoerd Spoelstra, het was zo'n succes dat in 1983 een tweede druk nodig was.

Het idee van Sjoerd Spoelstra om het Enkhuuzer dialect vast te leggen was "niet onder 't peerd z'n buuk raakt".


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube