Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Ophef over sloop oude koetshuis Westeinde

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Het gesloopte koetshuis aan het Westeinde
Het gesloopte koetshuis aan het Westeinde
Ook op de jaarlijkse ledenvergadering in 1967 van Oud Enkhuizen was de ontstemming over de sloop van het oude koetshuis op het Westeinde hoorbaar. Joustra maakte van de rondvraag gebruik om te vragen of de gemeente dat zomaar kon doen. Het bestuur moest het antwoord schuldig blijven. Zij was ook door de sloop overvallen en betreurde de gang van zaken.

Kofman, hij was ambtenaar en de zoon van het bekende protestante christelijke raadslid, maakte zich ook zorgen. Helaas was hij verhinderd, maar Appel, ook ambtenaar en bestuurslid van de vereniging, wilde zijn opmerkingen wel doorgeven. De stoepenbankjes waren aan het verdwijnen, meldde Kofman bij monde van Appel. Kon Oud Enkhuizen daar niets tegen doen? Voorzitter Sybrandy zegde toe de kwestie op de agenda te plaatsen.

Het bestuur pakte de kwestie voortvarend aan. Gemeentewerken had een lijst met panden die ooit een stoepenbankje hadden, die werd opgevraagd. Appel informeerde bij Ramkema en Dangermond naar de kosten. Men ging zo voortvarend te werk dat het bestuurslid Ybema waarschuwde dat men wel eerst moest overleggen met de bewoners. A1 in de herfst konden de eerste bankjes geplaatst worden. Het leverde de vereniging de bijnaam de "Stoepenbankjesclub" op.

Dat was al de tweede bijnaam van de vereniging. Eerder sprak men van de "kleine ruitjesclub" als met het over Oud Enkhuizen had. Als spreker werd op die jaarvergadering van 1967 Zilverberg gevraagd.

Helder betoog

Hij was geschiedenisleraar aan de HBS en hield een helder betoog over de Gerard Brandt. Een jaar later mocht zijn collega geschiedenisleraar optreden als gastspreker. Hij sprak over het wel en wee van de stad in de negentiende eeuw. In 1969 kon het 25jarige jubileum van de vereniging gevierd worden. De spreker was deze keer wat minder serieus, Kees Stet was gevraagd. Hij zal het ongetwijfeld over de brandweer van Sijbekarspel gehad hebben.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube