Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Enkhuizer Friezen spelen toneel in Kolfbaan

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Enkhuizer Friezen spelen toneel in Kolfbaan
De opkomst voor de toneelavond van de Fryske Krite van Enkhuizen, 't Skaed van Friesland, viel tegen. Het bestuur had een volle zaal verwacht omdat er weer op zaterdagavond in de Kolfbaan gespeeld kon worden. Een aantal keren was er op vrijdagavond gespeeld, maar dat bleek nog niet een echte uitgaansavond. Maar ja, op zaterdagavond 21 mei 1967 was Dorus op TV en Theo Eerdemans met zijn Maud en de goochelaar Fred Kaps.

De krant vond dat het stuk, De Heilige Gloed van Somerset Maugham in het Fries vertaald, goed gespeeld werd. Jammer was dat een aantal spelers niet erg rolvast bleken te zijn. Maar het was beter dan een paar jaar daarvoor. Toen waren de haperingen zo talrijk geweest dat de pauze uitgesteld moest worden. Dit jaar konden Melody Makers op tijd beginnen met de muziek voor het traditionele bal na.

Rond 1900 werden er in allerlei plaatsen Fryske Kriten opgericht die er voor zorgden dat de Friezen ook in het buitenland, dat is alles buiten Friesland, met elkaar in contact konden blijven. De Kriten deden niet aan politiek. Het waren gezelligheidsverenigingen, waar de Friese taal en cultuur centraal stonden.

De Enkhuizer Fryske Krite was in 1913 door de dames Wassink, Ruiter en Frese opgericht. De Enkhuizer Friezen speelden zelf toneel, en minstens een keer per seizoen werd er een toneelgroep van een andere krite gevraagd een avond te verzorgen. Zo speelde in maart 1967 de Fryske Krite 'Aan de Duinkant" uit Castricum de komedie Frou en Faem. De twee andere avonden werden die winter gevuld met kienen. De voorzitter A. van der Zijpp kon op de jaarvergadering nog melden dat er voldoende belangstelling voor de Friese bibliotheek was geweest. Er moest wel een ledenwerfactie gevoerd worden, maar verder zag hij de toekomst van de Enkhuizer Krite met vertrouwen tegemoet.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube