Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Markt bestraten was nog even te duur

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Waaigat met op de achtergrond de schuren van Sietses
Waaigat met op de achtergrond de schuren van Sietses
Het jaar 1894 was een gewoon jaar. Er werden landelijke verkiezingen gehouden, de SDAP werd opgericht en Frankrijk kreeg een nieuwe president, de heer Périer, hij was overigens binnen een jaar weer verdwenen. De zomer was ook niets bijzonder geweest.

De gemeenteraad vergaderde ook toen ongeveer één keer per maand. Op de agenda's stonden geen spectaculaire onderwerpen. In mei bijvoorbeeld werd duidelijk dat er 570 poeptonnetjes te weinig besteld waren. Het raadslid Sluis stelde nog voor om even af te wachten hoe de resultaten tot dan toe zouden zijn, maar burgemeester Hartkamp wilde daar niets van weten. Zelfs bewoners die twee tonnetjes in hun huis wilden konden er twee krijgen!

Voor al die tonnetjes werd de schuur van Sietzes op het Waaigat gehuurd. Hij had nog wat tegoed van de gemeente. Voor de aanleg van het Snouck van Loosenpark was het Waaigat voor een groot gedeelte gedempt waardoor zijn schuur ongunstiger kwam te liggen. Hij had al een schadevergoeding bij het gemeentebestuur geëist, maar dat ging de raad te ver.

Op 23 juni vroeg de vader van Jan Wijnand of zijn zoon zonder schoolgeld te betalen op de HBS toegelaten kon worden. Senior was conducteur bij de Hollandsche Ijzeren Spoorweg Maatschappij en zijn inkomen was te laag om dat schoolgeld te betalen. Het was alweer het raadslid Sluis die tot voorzichtigheid maande. Hij wilde eerst nadere inlichtingen omtrent de vader. Gelukkig streek de raad een hand over het hart en kon de jongen naar de HBS.

Op de Oude Gracht was een bloeiende aardappelmarkt ontstaan. Daardoor werden de Raamstraat en de Korte Westerstraat intensief gebruikt. De Marktvereniging verzocht het gemeentebestuur om de twee straatjes voor de winter te bestraten. Sommige raadsleden vroegen of de vereniging niet zelf voor bestrating kon zorgen, maar die had al een aanlegwal, een plankier en de bestrating van een gedeelte van de Oude Gracht voor zijn rekening genomen.

Uiteindelijk hakte de voorzitter de knoop door. Er zijn nog wel meer slechte en onbestrate wegen in de stad, hij noemt met name de Zuiderhavendijk en de weg achter de Brugjes. De marktvereniging moest maar even wachten. In de herfst van dat jaar werd wel besloten een straatlantaren in de Raamstraat te plaatsen.

In de vergadering van 24 mei, werd medegedeeld dat de Rijksarchivaris voor Noord Holland, dhr. Gonnet, de inventarisatie van het archief van de stad voltooid had. De provincie zou ook graag zien dat er in de stad een brandvrije ruimte zou komen om het archief in op te slaan. Vooral de Drommedaris was in beeld. Dat kwam slecht uit omdat de gemeente van de Drom een opslag voor petroleum wade maken. Uiteindelijk gingen beide plannen niet door. De provincie wilde geen petroleumopslag in de Drom hebben en de gemeente wilde geen brandvrije ruimte maken, het archief kon wel in het stadhuis blijven.

De varkens- en kaasmarkt bij de Waag liep op zijn einde. Er waren bijvoorbeeld nog maar twee kaaskopers. De 'Vereniging tot ontwikkeling van de landbouw in Hollands Noorderkwartier' had nog een voorstel om de markt goedkoper maken, maar de Raad had er geen zin meer in.

Zo had de Raad ook geen zin om veel geld te besteden aan een verrotte brug in het (Wil-helmina) Plantsoen, er stonden daar voldoende bomen om goedkoop aan hout te komen! Het ging wat beter met de stad, maar het geld over de balk gooien? Nee!


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube