Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Enkhuuzers hoefden zich in 1932 niet te vervelen

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Paktuinen, met links de muziektent waar volksconcerten werden gehouden
De Paktuinen, met links de muziektent waar volksconcerten werden gehouden
Op 19 februari 1932 organiseerde de spiritistenbond Harmonia een avond in de Oranjezaal. Mevrouw Schiffert uit Rotterdam zou een 'psychometrische seance' verzorgen. Men werd verzocht voorwerpen mee te nemen van overleden personen. De toegang was vijftig cent.

Die avond was de Oranjezaal bomvol. Er moesten zelfs extra stoelen bij. H. Kofman opende de avond en de seance kon beginnen. Allerlei voorwerpen lagen op tafel: horloges, sieraden, een sigarenkoker en zelfs een portemonnee. Mevrouw Schiffert pakte de verschillende voorwerpen op en vertelde iets over de overleden eigenaars.

Tot grote verbazing van de zaal werd er door degenen die de voorwerpen ingebracht hadden, steeds instemmend geknikt. Een bloedkoralen ketting was van een oude dame geweest, zij was 80 jaar geworden en was een groot deel van haar leven rechtszijdig verlamd. Een sigarenkoker was ooit gebruikt door een 85-jarige, bijna blinde man met een langharige hond. Tot slot pakte mevrouw Schiffert de gesloten portemonnee en beschreef precies welke foto's er in zaten. Het was allemaal heel wonderlijk.

Enkhuizers hoefden zich niet te vervelen. In de verschillende zalen in de stad was eigenlijk altijd wat te doen. Een dag na de seance bijvoorbeeld jubileerde het muziekgezelschap De Eendracht in De Doele. Zij bestond 35 jaar. Voorzitter Schouten was al vanaf het begin lid; hij kreeg van een van de leden een fraai portret aangeboden. De Harddraverij, West Frisia, 't Sportdagcomité, Vlugheid en Kracht, het Stedelijk Muziekcorps, Inter Nos, Patrimonium en de Stem des Volks kwamen feliciteren. De avond werd besloten met een optreden van de humorist Harry Botschuyver en een geweldig bal.

In dezelfde week hield het Stedelijk Muziekcorps zijn jaarvergadering. Tweemaal werd de voetbalclub West-Frisia feestelijk van het station gehaald, omdat het elftal gepromoveerd was. De inhuldiging van de nieuwe burgemeester, baron Mackay, werd muzikaal ondersteund. Op de sportdag werd gespeeld, het feest van Getrouw Schoolbezoek werd door het Stedelijk opgeluisterd. Er werd een serenade aan de geridderde doktor Van der Lee gebracht en een aantal keren werd een volksconcert in de splinternieuwe muziektent in de Paktuinen gehouden.

Op donderdagavond hield de JVO, de Jongeren Geheelonthouders, zijn avond in de Munt. Er werden ernstige woorden gesproken over de gevaren van alcohol. Vooral jongeren werden geschaad in hun ontwikkeling. Het was crisistijd en toch werd er voor 298 miljoen gulden alcohol gebruikt. De avond werd besloten met een toneelstuk. Een heel gezin ging ten onder aan de drank, behalve de jongste zoon, die uiteraard geheelonthouder was.

In de daaropvolgende week vergaderde het genootschap De Stille Omgang onder leiding van meester Fluitman om de bedevaartstocht in Amsterdam voor te bereiden. Op 12 maart, een week later, stapten 's avonds honderd leden op de trein naar Amsterdam. De volgende ochtend waren ze om half zeven weer terug.

Uiteraard was er weer muziek. In de Nutszaal speelde mejuffrouw Gramsbergen viool en de heer Crevecoeur piano. Het duo werd luid toegejuicht.

Op de jaarvergadering van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor Landbouw in die Port van Cleve sprak voorzitter Koolhaas zijn zorgen uit over de crisis in de tuinbouw.
En het badhuis was nu ook op vrijdagavond open. Men hoopte daarmee het vervelende wachten op zaterdagavond te voorkomen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube