Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Bewaard: de laatste haring van de Zuiderzee

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Enkhuizen 12 April 1947: „Voor den dichter Siebe de Jong van Le Nieman. Ik wil u als zoon van Enkhuizen 4 kleine geschenken aanbieden welke voor een Enkhuizer die van de Historie houdt van veel waarde zijn.'

„U ontvangt van mij een Avond-smaal penning in lood van het jaar 1631 een idem In koper van het jaar 1695. Deze penningen werden dan uitgereikt wanneer het lid der Gemeente door de predikant en ouderlingen onderzocht en goed bevonden waren. De letters A. C. E. betekend Admistia Communiones Enchusianae. Toegang tot het Avondsmaal te Enkhuizen."
„Dan zend ik u een penning van het Leprozenhuis te Enkhuizen u kunt dit kopje zien met uitgeteerde wang. Dit huis stond ongev(eer) waar thans het huis der daklozen stond. Dan een penning van het Paalkistrecht toen de Enkhui-zers 21 Mei 1572 zich voor Oranje verklaarden ontving Enkhuizen het recht van Paalkist dat elk schip dat naar Amsterdam of elders ging tol kon eisen, dit recht is in 1836 opgeheven.

Hopende dat gij even veel of meer, als hij welke ze u aanbied, van deze penningen zult houden en ze goed bewaren verblijf ik u toegenegen, Le Nieman."

In dit briefje dat de smid Nieman schreef aan Siebe de Jong blijkt de interesse die Nieman had in de geschiedenis van zijn stad Enkhuizen. In statig Nederlands schenkt hij de stadsdichter een aantal historische penningen.

Hij kon urenlang over die geschiedenis praten. En dat deed hij graag met de vele bezoekers die de sfeer in zijn oude werkplaats kwamen opsnuiven. En als je de vraag 'van wie ben je d'r ientje?' ook nog kon beantwoorden door een bekende te noemen, stond je al gauw binnen.

Schilder
De schilder Tholen (1860-1931) -hij kwam vaak in Enkhuizen -bezocht de smid graag. Regelmatig ruilde hij een schilderijtje voor een stukje kunstsmeedwerk. Met de schilder Sietze Henstra hing Nieman graag over de muur om naar het water te kijken.

Hij deed enthousiast mee met allegorische optochten. Ooit had hij de rol van Willem van Oranje. De echte Willem van Oranje kan niet trotser gekeken hebben dan Leendert Nieman in zijn rol van Vader des Vaderlands.

Uiteraard was hij lid van de vereniging Oud Enkhuizen. Zelden ontbrak hij op de ledenvergaderingen. Daar uitte hij regelmatig zijn zorgen over de stad. Bijvoorbeeld over de zware vrachtwagens, die scheuren veroorzaakten in de muren.

Het stadsbestuur zette de inmiddels 'bekende' Enkhuizer graag in bij officiële gelegenheden. Bij het bezoek dat koningin Juliana bracht was de smid Nieman één van de Enkhuizers die aan Hare Majesteit werd voorgesteld. Hij zal de koningin met verve over zijn stad verteld hebben.

Het tv-programma 'Van Gewest tot Gewest' maakte in het begin van de jaren zestig een item over hem. Daar kwam een heel ander aspect aan bod. Op de vraag naar de toekomst antwoordde de oudste smid van Nederland: "Ik geloof in de toekomst omdat ik geloof in Jezus Christus, de verrezen heer". Leendert Nieman was ook een diepgelovig mens.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen was voor hem het afsluiten van de Zuiderzee. Hij heeft op waardige wijze afscheid genomen van het zoute water. In de nacht voor de sluiting van de Zuiderzee, 28 mei 1932, heeft hij de laatste haring en ansjovis gevangen en in een weckfles met sterk water gedaan. Hoeveel 'laatste' haringen hij precies aan land gebracht heeft, is niet helemaal duidelijk. Er zijn er nu nog meerdere over.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube