Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De Nemit-tentoonsteling

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Cacao- en Chocoladefabriek “Westfrisia”
Cacao- en Chocoladefabriek “Westfrisia”
Op 16 september 1948 werd de tweede Nemit, de Neutrale Middenstands Tentoonstelling, geopend. De tentoonstelling zou tot 23 september duren.

De eerste Nemit, in 1936, werd onder een slecht gesternte gehouden. Vlak voor de opening was de Lakenman Bank failliet gegaan. Een aantal Enkhuizer bedrijven was in de val van de bank meegesleurd.

De middenstand wilde weer laten zien wat ze kon. De heer Loots, voorzitter van de Neutrale Middenstands Bond, sprak zich tijdens de opening duidelijk uit. Er was vaak kritiek geuit op de middenstand, maar hier was in korte tijd met een grote inspanning van heel veel vrijwilligers toch maar een tentoonstelling georganiseerd waarop heel Enkhuizen trots kon zijn. De voorzitter
van het organiserend comité, Sas Sietses, was ervan overtuigd dat kleine ondernemers zich moesten organiseren en met elkaar samenwerken. Een winkelier alleen redde het niet. De tentoonstelling was een voorbeeld van zo'n samenwerking.

En natuurlijk zat ook de wederopbouwgedachte achter de Nemit. Nog geen drie jaar geleden waren de bedrijven leeggeroofd geweest en nu kon men al weer laten zien wat het Enkhuizer bedrijfsleven te bieden had. Piet Sybrandy, directeur van de firma A. Sluis en ook voorzitter van het VVV, zag het belang van de tentoonstelling in. Hij stelde één van de bedrijfsgebouwen van de zaadfirma gratis ter beschikking van de organisatoren.

De tentoonstelling kon in de oude chocoladefabriek West-Frisia aan de Parklaan gehouden worden. Op de vier verdiepingen konden wel honderd stands ingericht worden. Die waren allemaal binnen de kortste keren verhuurd.

De Enkhuizer Courant, het bedrijf had zelf een stand waar de hele dag een telex stond te ratelen, raakte niet uitgeschreven over alles wat er te zien was. De firma's Kouwenhove-Goos en Koster organiseerden modeshows, hoewel textiel nog een schaars artikel was in Nederland. De firma Mos zorgde ervoor dat elke stand elektriciteit had. Bijto had een complete drukkerij ingericht. Er was een lunchroom verzorgd door de uitbater van de Oranjezaal. Daar stond ook een krokettenautomaat van de firma Botman. Er werden concerten gehouden. Niet alleen door de lokale orkesten zoals de Bachelor Cowboys onder leiding van J. Postumius, maar ook het orkest van Jan Vogel en zelfs het radio orkest van Jan Corduwener speelden er.

En verder? Bij Mos en bij Veenstra werd de Philishave gedemonstreerd. Bij de stand van garage Buis kon je de nieuwste Ford bewonderen. In het gebouw was zelfs een omroepinstallatie aanwezig en mocht je een nieuwtje gemist hebben: de Enkhuizer Courant kwam elke dag met een speciaal
Nemit-bulletin.

Het publiek stroomde toe. Zowel 's middags als 's avonds was het bomvol in het gebouw. Op zaterdagavond moest de kaartenverkoop zelfs een uur stil gelegd worden, omdat niemand in het gebouw meer voor-of achteruit kon. Eén van de standhouders, Mos, is zelfs via een brandladder naar beneden geklommen om de politie om hulp te vragen.

De tweede editie van de Nemit leverde alleen maar tevreden gezichten op. Alle standhouders hadden goed verkocht. En een gelukkige voorzitter van het comité keek al naar de toekomst. De gezamenlijke middenstand kon nu denken aan een volgende actie. Misschien konden ze wel een gezamenlijk Sinterklaasfeest organiseren!


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube