Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Doodstraf of verbanning naar het Verre Oosten

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Canadezen kregen een groot onthaal voor het stadhuis van Enkhuizen.
De Canadezen kregen een groot onthaal voor het stadhuis van Enkhuizen.
De tweede Enkhuizer Courant na de bevrijding verscheen op zaterdag 12 mei. De krant was op één vel gewoon krantenpapierpapier gedrukt.

Burgemeester Haspels had op zaterdag 5 mei samen met de verzetsmensen Jan Poorta en dokter Reitsma een voorlopige bestuur van Enkhuizen gevormd. Laat in de middag verscheen de Nederlandse vlag op de Zuidertoren. Waarschijnlijk zijn die maandag de laatste Duitsers vertrokken en op dinsdag verscheen de eerste Enkhuizer Courant weer.

Pas op vrijdag arriveerden de eerste geallieerde soldaten. De krant van zaterdag 12 mei opende met een redactioneel commentaar over de bestraffing van de oorlogsmisdadigers. Over de straf voor de NSB-leiding, SS'ers, landwachters en militairen die landverraad hadden gepleegd, deed de krant niet moeilijk; de doodstraf was hier onvermijdelijk. Voor andere heulers met de vijand werd de mogelijkheid van verbanning naar het Verre Oosten geopperd. De krant riep op tot een boycot van winkeliers die woekerprijzen hadden berekend.

Ook was er op de voorpagina aandacht voor de begrafenis van Douwe Brouwer, stadsarchivaris en medeoprichter van Oud Enkhuizen. Uiteraard werd stilgestaan bij de intocht van de eerste Canadese militairen onder de kop 'Lang verwacht, maar toch gekomen'. Zelfs de avondklok werd met een uur uitgesteld voor dit feest.

Klaas Oud, geboren en getogen op de Kaasmarkt, had zeven maanden eerder een briefje voor zijn moeder op tafel gelegd, waarin de 17-jarige laconiek schreef dat hij de Engelsen ging helpen. Hij keerde terug in een Canadees uniform, op een motor en met een groot geweer.

Gevoetbald
Voor het eerst sinds lange tijd werd er ook weer gevoetbald. Op Hemelvaartsdag, traditioneel een sportdag in Enkhuizen, speelde West Frisia een wedstrijd tegen het Hoornse Hollandia. De Enkhuizers wonnen voor een groot publiek met 5-3! Opluchting spreekt ook uit een ander klein artikeltje op de voorpagina: de veerboten R. van Hasselt en de C. Bosman lagen veilig en wel in Amsterdam. En op het station en in de veerhaven was het oude personeel ook weer op zijn post teruggekeerd. Ze waren ondergedoken nadat Londen tot een spoorwegstaking opriep.

Op de achterpagina kleine berichtjes en advertenties. In Westerblokker was nog op 6 mei een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten uit Lutjebroek door een landverrader doodgeschoten. In Bovenkarspel waren 8 NSB'ers opgepakt. Burgemeester Haspels bestuurde nu ook Andijk, omdat de burgemeester daar van zijn functie ontheven was. Mussert was opgepakt, Goebbels lijk was gevonden, maar het lijk van HitIer nog niet. Seyss-Inquart en Goering waren gearresteerd.

Waarschijnlijk hadden de Enkhuizers meer belangstelling voor de mededelingen van de distributiedienst en de voedselverdeling van het Zweedse Rode Kruis. In de advertenties werd huishoudelijk personeel gevraagd, de Handelsavondschool begon weer, het Drankweer Comité riep op zonder alcohol feest te vieren, er werden kool- en tabaksplanten te koop aangeboden en de heer Gemser zocht deelnemers voor een cursus Engels. Het meeste indruk maakt een rouwadvertentie waarin iemand die al in juni 1944 was overleden door zijn familie betreurd wordt. Het Internationale Rode Kruis had de nabestaanden pas op 4 mei 1945 ingelicht.

'De gewezen Utrechtse onderduikers' plaatsten een gezamenlijke advertentie, waarin ze de bevolking van Bovenkarspel dankten voor hun gastvrijheid en opofferingsgezindheid. Niet één 'duiker' was in een concentratiekamp terechtgekomen. Het 'proficiat' onder de advertentie was dus zeker op zijn plaats.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube