Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Granaatwerpen op voetbalveld West Frisia

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De Oudegouwsboom werd gebruikt voor munitieopslag. Links staat een wachthuisje.
De Oudegouwsboom werd gebruikt voor munitieopslag. Links staat een wachthuisje.
Lafleur, kwartiermaker van het 8ste Depot regiment infanterie, keek zijn ogen uit toen hij in Enkhuizen uit de trein stapte. Er stond een harmonieorkest, de burgemeester, en een heel gezelschap dames en heren. Tot zijn verbazing bleek dat de ontvangst voor hem was.

De burgemeester hield een toespraak waarin hij memoreerde dat honderd jaar geleden voor het laatst soldaten in de stad gelegerd waren. De verbouwereerde militair moest in optocht naar het stadhuis waar een drankje geserveerd werd.

De gemeente had voor het 8ste regiment De Doelen geregeld. Met de grote zaal, toiletten, een wasgelegenheid en zelfs een klein pleintje voor het appél was het uitermate geschikt als onderkomen voor de ongeveer honderd soldaten. Koken was een beetje lastig in de concertzaal, maar gelukkig konden ze de keuken van het nonnenklooster in de Westerstraat gebruiken. Lafleur moest nog wel drie hotelkamers regelen voor de officieren. Voor de twee luitenants moest een middenklasse hotel gevonden worden. De kapitein mocht in een chiquer hotel logeren.

Een paar dagen later werd ook het complete regiment met muziek ontvangen. Lafleur zorgde voor de ontspanning voor de soldaten. Hij organiseerde een aantal dansavonden, die een groot succes waren, vooral omdat hij de verpleegsters van het Snouck van Loosenziekenhuis uitnodigde. Die kwamen bijna allemaal, keurig in hun witte schorten.

Lafleur bleef vijf weken, daarna werd hij teruggeroepen naar Den Haag. Dat speet hem wel. Hij vond Enkhuizen een mooi stadje en de bevolking was uiterst vriendelijk. Bij De Doelen woonde een lagere schoolhoofd waar hij regelmatig op visite ging. Ook bij de familie Oud in de Peperstraat was hij een graag geziene gast. Later in de oorlog dook hij hier zelfs een aantal weken onder.

Ook soldaat Woltjer kwam in 1939 onder de wapenen. Hij was ingedeeld bij de 'Verbindingsaf-
deling' van het 11de Depot Regiment Infanterie. Ook die afdeling was in Enkhuizen gelegerd, in de oude chocoladefabriek aan de Parklaan.

In Enkhuizen werden de troepen ook getraind en opgeleid. Woltjer is een aantal keren naar Hoogkarspel en Oosterblokker gemarcheerd, ook 's winters. Hij herinnerde zich een gezamenlijke mars met een groep mitrailleurschutters. De mars liep in het honderd omdat de Streekweg spiegelglad bleek. De mitrailleurschutters verbleven in de Erwtenkamer.

Voor de schietoefeningen was er een echte schietbaan bij de Zeemuur. De jeugd maakte er in de winter een sport van om zoveel mogelijk verschoten kogels op het ijs te zoeken. Voor het granaatwerpen werd het voetbalveld van West Frisia gebruikt. In de Drommedaris was een ruimte ingericht die gevuld werd met traangas, daar moesten de soldaten hun gasmaskers uitproberen. Natuurlijk moesten de manschappen van de 'Verbindingsafdeling' allerlei seinen leren. Zo leerde Woltjer in het Wilhelminaplantsoen allerlei, vaak melige, boodschappen door te geven met armgebaren, lampen, morseapparaten en veldtelefoons.

Ook Woltjer maakt snel contact met vriendelijke Enkhui-zers. Eenmaal bewaakte hij het munitiedepot in de Oude Gouwsboom, de lange avond werd gebroken doordat de familie Keesman langskwam voor een praatje. Ook ging hij 's avonds regelmatig op visite.

Het 8ste regiment was in de meidagen van 1940 in Bussum gelegerd. Het 11de regiment, met de soldaat Woltjer, was betrokken bij de felle gevechten op de Grebbenberg. Woltjer overleefde de gevechten.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube