Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Lintjesregen bij scouting Mercury

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Martin Menger

Dat de scoutinggroep Mercury in Enkhuizen prat kan gaan op een sterk bestuur, was al bekend. Maar sinds zondagmiddag heeft dat predikaat ook een formeel tintje gekregen: Vier bestuursleden kregen uit handen van twee burgemeesters een Koninklijke onderscheiding.

Applaus klaterde De Westerkerk zondagmiddag tot vier keer op: Wie 'Mercury' zegt, zegt immers Ed Kornalijnslijper. Hij kreeg een lintje, net als Hans Vlaar. Het appluas klonk zondagmiddag ook voor een echtpaar. José Kok-Schoof kreeg de versierselen die horen bij het feit dat zij voortaan ridder in de orde van Oranje Nassau is geworden.
Het bijzondere is dat haar man Klaas Kok eveneens is gehuldigd vanwege zijn verdienste voor de scouting. Ook hij werd ridder. Extra leuk voor burgemeester Baas was dat Klaas Kok als wethouder lang onwetend van deze onderscheiding is gehouden. Overigens kwam ook burgemeester Peter Cammaert van Stede Broec op het podium: beiden ontfermden zich bij toerbeurt over de formele klus.

Geduld
Dit omdat Vlaar uit Stede Broec komt. En al die decoraties, dat betekende ook dat al die jonge kinderen veel geduld moesten hebben voordat de grote groepsfoto van Mercury kon worden gemaakt.

In 1971 werd aan Ed Kornalijnslijper gevraagd of hij wilde helpen de oude vletten van de waterscouts uit de haven te takelen. Dat werd het startschot voor een innige band met Mercury, waarbij dankbaar werd geprofiteerd van zijn organisatorische en technische talenten. In 1973 werd hij bestuurslid en vooral in financieel opzicht had dat als direct gevolg dat een bijna zieltogende club een kerngezonde groep werd. trainingen, maar ook veel bestuurlijk werk in de regio en daarbuiten zorgden ervoor dat zowat iedereen binnen dit wereldje Ed Kornalijnslijper kent.

Hans Vlaar begon zijn 'loopbaan' eerst bij de katholieke verkenners in Bovenkarspel. Hij
stapte dertig jaar geleden over naar de scouts in Enkhuizen, het is volgens Scouting Nederland niet alleen iemand die zich inzet voor kinderen, maar ook iemand die organisatorisch aan allerlei denkbare landelijke' evenementen voor de scouting heeft meegewerkt.

Ook bij deze landelijke vereniging wordt aan voorraadbeheer gedaan en de supermarktexpert Vlaar is wat dat aangaat op zijn plek: er zijn geen verborgen of zoekgeraakte voorraden meer, in het landelijke centrum in Lelystad. Bijna vergeten: hij is ook nog voorzitter van Mercury.

Clubgebouw
Dan de twee ridders: José Kok kwam in 1975 bij de scoutinggroep en is nog steeds leidster bij de groep Bevers; Dat de vereniging met zo'n 200 mensen wekelijks over een schoon en opgeruimd clubgebouw kan beschikken, is vooral haar verdienste.

Zij is de bestuurlijke spin in het scoutingweb in deze regio. Al zo'n dertig jaar heeft zij het 'wedstrijdelement' uit de organisatie gehaald, om alle kinderen zich thuis te laten voelen bij de scouting. Die ontwikkeling voerde ze in het hele district in.

Zij hoeft thuis niet uit te leggen waarom de scouting zo leuk is: man Klaas Kok is er namelijk ook aan verslingerd. Zo zowat zijn hele leven actief, was hij op z'n 16e al leider. Het is een rasbestuurder, die bij tal van grote nationale kampen en jamboree's er voor zorgde dat alles op rolletjes liep. Kok is verder de man van tal van interne opleidingen - hij is ook examinator - bij de waterscouts.
Geen wonder, want hij werkte onder andere bij de waterpolitie en later bij de vakbond. En dat bestuurlijke bloed kruipt niet alleen voor de scouting: Kok is ook wethouder in Enkhuizen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube