Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Nieuwe petten na brand in Wervershoof

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De brandweerkazerne in de Koltermanstraat. In 1996 betrok de brandweer de nieuwe kazerne aan de Gerard Brandtweg.
De brandweerkazerne in de Koltermanstraat. In 1996 betrok de brandweer de nieuwe kazerne aan de Gerard Brandtweg.
In 1949, op 4 januari om precies te zijn, was er een enorme brand in Wervershoof. Binnen de kortste keren stonden twee woonhuizen en een boerderij in brand. De hulp van de korpsen uit Hoorn, Medemblik, Andijk en Enkhuizen werd ingeroepen. De Enkhuizer brandweer reageerde het snelst.

Met twee wagens stoven ze met grote snelheid - boven de 100 kilometer per uur schreven ze in het verslag - over de smalle weggetjes naar Wervershoof. De brandweer daar had een nieuwe spuit, maar die deed het niet. Een lekke pakking in de zuigs-lang leek het euvel.

De brand blussen kon niet meer, maar de belendende percelen konden worden gered. Toen de andere brandweerkorpsen arriveerden hoefde ze niets meer te doen, de Enkhuizers hadden de zaak al onder controle.

Al twee weken eerder had de brandspuit van Wervershoof dienst geweigerd. Woedende omstanders hadden toen bijna het hele ding in de sloot gekieperd. Burgemeester Raat had in de volgende raadsvergadering heel wat uit te leggen.

Drie dag later kon de Enkhuizer brandweer weer uitrukken. De zakkenfabriek van Mantel aan de Prinsengracht stond in de brand. Om kwart over vier 's middags werd er groot alarm gegeven. De vlammen kwamen al uit de ramen van de bovenste verdieping. Gelukkig stond alleen de zolder met een voorraad oude zakken in de brand. De vlammen werden van buitenaf gedoofd, waarna de brandweermannen de zolder opgingen. Allereerst werd een klein kacheltje het raam uit gegooid. Waarschijnlijk had dit kacheltje de brand veroorzaakt. De brandende en smeulende zakken volgden. Daarmee was de brand geblust en het bedrijf gered. Om vijf uur, binnen drie kwartier dus, kon de brandweer 'inrukken'.

Op zaterdag 30 juli, 's avonds om half zeven, kwamen enorme rookwolken uit de zolder van het pakhuis van de Enkhuizer Ijzerhandel van de heer Schaap.

Het duurde lang voordat de brandweer ter plaatse was. Maar toen de brandweerlieden er eenmaal waren, konden ze al na tien minuten het sein 'brand meester' geven. Het nablussen kon gewoon met een tuinslang op de kraan.

In een nabespreking schaamde de brandmeester zich een beetje. Hij was vergeten de wagen met de Magyrusladder mee te nemen! Maar commandant Poorta stelde hem gerust, alles was vlot en netjes verlopen. Behalve een opmerking over de wat lange aanrijtijd was de Enkhuizer Courant vol lof geweest over het optreden van 'onze' brandweer. Poorta zelf had ook een klein foutje gemaakt. Hij was te laat bij de brand aangekomen, omdat hij niet doorgegeven had dat hij al terug was van zijn vakantie.

Dat de brandweer zo laat bij de brand was, kwam door het gebrekkige alarmeringssysteem.
Via de verschillende brandmeesters moesten de brandweerlieden gewaarschuwd worden, en dat ging niet zo vlot. Nog lang niet iedereen had toen een telefoon. Soms ging het helemaal mis. Tijdens één van de vergaderingen van de bran-draad klaagde Sietses dat hij het nogal pijnlijk vond dat hij als brandweerman 's avonds in de krant had moeten lezen dat er een brand was geweest. Commandant Poorta suste de zaak. Maar hij was het wel met de spreker eens dat er een nieuw alarmeringssysteem moest komen. Hij kon mededelen dat er met de PTT onderhandeld werd over zo'n systeem.

Overigens betaalde de gemeente Wervershoof duizend gulden aan de Enkhuizer brandweer. Poorta stelde de brandraad voor om er ook nieuwe petten van te kopen.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube