Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Reünisten lopen door zee van vlaggen

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Deelnemers aan de reünie van de HBS, op weg naar het stadhuis.
Deelnemers aan de reünie van de HBS, op weg naar het stadhuis.
Op 22 augustus 1946 begonnen de festivitei-ten rond het 75-jarig bestaan van de HBS. Drie dagen zou het feest duren. Zo'n 500 reünis-ten werden met een zee van vlaggen begroet, de hele stad had de nationale driekleur uit gestoken om de ex leerlingen van de HBS te begroeten.

Om half twee was de eerste ontvangst in de gymzaal van de school. Henstra, de voorzitter van het organiserend comité, riep zijn gasten een welkom toe. Daarna wandelde men, voorafgegaan door muziekkorps 'de Eendracht', naar het stadhuis.

Daar werd het gezelschap ontvangen door burgemeester Haspels, die een toespraak hield. Na het gebruiken van een kopje thee en een sigaret wandelde men, opnieuw begeleid door 'de Eendracht', terug naar de gymzaal. Men liep langs de Zuidertoren waar het carillon voor de gasten bespeeld werd. In de Westerstraat werd het gezelschap met confetti bestrooid.

Weer terug in de gymzaal nam Henstra opnieuw het woord. Uiteraard werden de oud-leerlingen herdacht die in de oorlog hun leven voor het vaderland gegeven hadden. Speciaal begroette hij de meest prominente gasten, de oudburgemeester Bosma en de professoren Klopper en Quan-jer, de laatsten waren oudleerlingen van de HBS. De spreker wees er op dat de stad van haar luister beroofd was. In de Hongerwinter waren de bomen gekapt om aan brandstof te komen. Maar verzekerde Henstra zijn publiek, de gemoedelijke Enkhuizer sfeer was gelukkig gebleven.

Hierna sprak professor Klopper. Hij bood de school symbolisch een klein klokje aan. Men wilde een grote klok schenken maar die was in het naoorlogse Nederland niet te koop. Dat kleine klokje kwam in de winter van 1947 nog goed van pas. De school was toen door gebrek aan brandstof gesloten.

De leerlingen werden in allerlei ruimtes in de stad ondergebracht, waar het klokje goede diensten bewees. Later kon een grote klok gekocht worden, die in de voorgevel van de school aangebracht werd. De leerlingen hoefden nu niet meer naar binnen te lopen om te kijken of de lessen al zouden beginnen.

Uiteraard werden meer toespraken gehouden. Directeur Thijssen hield bijvoorbeeld een redevoering waarin hij de geschiedenis van de school besprak. Van het heden wist hij nog niet zoveel, omdat hij nog geen twee maanden in functie was. Daarna ging men naar de Munt waar lantaarnplaatjes van de oude en nieuwe HBS-tijd vertoond werden.

Die 'dia's waren speciaal in Amsterdam gemaakt en nog op het laatste moment door de boot van De Bruijn opgehaald. Vervolgens bracht men een bezoek aan de school. De eerste dag werd besloten met een Bonte Avond en een bal in de Doele.

Op de tweede dag speelde, speciaal voor deze gelegenheid, het draaiorgel in de stad. De dag werd doorgebracht op het sportveld van West Frisia. Er werden korfbal-, voetbal- en hockeywedstrijden gespeeld, 's Avonds was er een grote revue over de geschiedenis van de school in De Doele.-Uiteraard was er bal na.

Op de derde dag werd er gevaren. Het organiserend comité had de 'R. van Hasselt' van de NS gehuurd.
De reünisten en alle leerlingen voeren naar Urk, waar een programma over de Zuiderzeewerken gevolgd werd. Onderweg werden de lunchpakketten 'heel gemoedelijk, zo maar uit het vuistje' geconsumeerd!

Bij terugkomst aan de Harlingersteiger speelde het carillon van de Drommedaris. Namens de reünisten bedankte deze keer professor Quanjer het organiserend comité en nam men afscheid van elkaar.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube