Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

De Veiling op de Oude Gracht had de eerste elektrische klok van Nederland

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

De aardappelmarkt op de Oude Gracht
De aardappelmarkt op de Oude Gracht
Al voor 1900 richtten de tuinders hun veiling op. Hun inkomen was sterk afhankelijk geweest van schippers die hun producten meenamen naar de grote steden. De tuinders moesten er maar op vertrouwen dat die schippers de beste prijs probeerden te maken, en of ze die prijs ook daadwerkelijk kregen. Een ruzie tussen een tuinder en een schipper over een partij bessen was dan ook de directe aanleiding om in 1880 een Enkhuizer afdeling voor de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde op te richten.

Nog geen 10 jaar later richtte deze Maatschappij een veiling op. Bij de Oude Gracht werd een veilinggebouwtje neergezet, met een elektrische veilingklok. Handelaren konden nu geen ruzie meer maken als ze tegelijk ´mijn´ hadden geroepen. Met die klok was de Enkhuizer veiling één van de modernste in Nederland.

De Oude Gracht was een voor de hand liggende keuze: de tuinders konden er met hun schuiten vanuit de polder zo naar toe varen. Sterker nog, aan weerszijden van de gracht stonden twee kleine houten gebouwtjes. De tuinder voer tussen die huisjes door, terwijl de handelaren hun vingers op de knoppen van de (veiling)klok hielden.  

Het stuk van de Oude Gracht waar de markt gehouden werd, kreeg al snel de naam aardappelenmarkt, maar er werd veel meer geveild. Spruiten werden genoemd, koolrapen, rode kool, bruine bonen, grauwe erwten, vale erwten, karweizaad, maanzaad, mosterdzaad. Franse Suikers (peren) werden allemaal verhandeld. Maar aardappelen werden natuurlijk ook verkocht, wat te denken van Koksianen, Enkhuizer Gelen, Vroege Andijkers of Schotse Muizen?Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube