Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Douwe Brouwer, 30 november 1865 - 5 mei 1945

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Klaas Koeman

Douwe Brouwer
Douwe Brouwer
Het schijnt dat Douwe Brouwer nog even glimlachte toen iemand hem toefluisterde dat Nederland bevrijd was; kort daarna stief hij. In de Enkhuizer Courant van 8 mei, de eerste na de oorlog, werd aandacht aan zijn overlijden besteed: "Hij heeft de vlag der bevrijding niet meer op de Zuidertoren zien wapperen", schreef de krant.

Meester Brouwer was tot 1925 onderwijzer op de Tussenschool op het Zuiderkerkplein. Daarnaast vond hij tijd voor vele andere activiteiten. Hij was actief in de liberale kiesvereniging "Kiesrecht is Kiesplicht". Daar leerde hij Cornelis Stapel kennen, de oprichter van de scheepswerf "Vooruit" en de latere wethouder. Voor dezelfde Cornelis Stapel deed Brouwer jarenlang de boekhouding van de werf.
Dat hij vanuit zijn onderwijsachtergrond secretaris was van de "Vereniging ter Bevordering van Getrouw Schoolbezoek" , en dus het jaarlijkse feest op de Paktuinen mede organiseerde, spreekt voor zich.

In 1913 werd de Raad van Commissarissen van de nieuwe "NV Enkhuizer Bad- en Zweminrichting" gepresenteerd. Ook Brouwer hoorde bij dit gezelschap, hij was de secretaris.

Maar de grote liefde was toch wel de geschiedenis van 'zijn' stad. Hij was de secretaris van de Waagcommissie, de voorloper van Oud Enkhuizen. Hij stond ook aan de wieg van het VVV, die toen nog historische tentoonstellingen organiseerde. Hij was, hoe kan het anders, secretaris en hij schreef de eerste gids en hij leidde talloze toeristen rond. Uiteraard was hij oprichter en tweede secretaris van "Historisch Genootschap Oud West-Friesland". Douwe Brouwer was de eerste voorzitter van de "vereniging Oud Enkhuizen".

Brouwer kende de geschiedenis van Enkhuizen op zijn duimpje. Toen Brouwer in 1925 met pensioen ging, vroeg het stadsbestuur hem het archief van de stad te ordenen. Hij kreeg zelfs een kamertje op het stadhuis. Rustig zijn sigaartjes rokend, werkte hij daar het hele archief door.
Al in 1891 schreef hij zijn eerste artikel over de geschiedenis van zijn stad in de Enkhuizer Courant. Er zouden nog heel veel publicaties volgen. Zelfs op het moment van zijn sterven werd een aantal van zijn "Aantekeningen" gebundeld. Hij heeft de publicatie van de drie delen niet meer mee mogen maken.

De geschiedenis van Enkhuizen is opgetekend door Gerard Brandt en Sebastiaan Centen, daar is een derde naam bij gekomen: Douwe Brouwer.


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube