Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Onlosmakelijk verbonden met Madurodam

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Marijke Adema

Onlosmakelijk verbonden met Madurodam
Enkhuizen is onafscheidelijk verbonden met de Haagse miniatuurstad Madurodam: Siebe Jan Bouma, vanaf 1948 directeur van het Zuiderzeemuseum en daarnaast architect, was stedenbouwkundig ontwerper van de kleine stad. Bovendien werden tientallen gebouwtjes gemaakt door verschillende Enkhuizer aannemersbedrijven.

Geschiedenis
De miniatuurstad is ook opgericht als oorlogsmonument. In Laren werd in 1946 een sanatorium gebouwd voor studenten die daar behandeld konden worden voor tuberculose. Ze konden er tegelijkertijd studeren. Omdat het bouwen van het sanatorium en de nazorg van de zieke studenten veel geld kostte, zocht mevrouw Boon-van der Starp, lid van de Raad van Toezicht van het sanatorium, een middel om aan inkomsten te komen. Tegelijkertijd zochten meneer en mevrouw Maduro een manier om hun enige zoon, rechtenstudent en verzetsheld George Maduro, die overleed in de oorlog in Dachau, te herdenken. Boonvan der Starp zocht contact met de familie Maduro, die zij had leren kennen in New York. Ze zette haar plannen op papier en vroeg de familie om financiële steun. De familie gaf een startkapitaal van ƒ 100.000, en daarmee kon Madurodam van start gaan. Het werd gebaseerd op het miniatuurstadje Beaconscot in Beaconsfield, Engeland.

Onlosmakelijk verbonden met Madurodam
Mevrouw Boon-van der Starp nam contact op met Siebe Jan Bouma: een architect die werd geboren in Groningen. Hij verhuisde naar Enkhuizen in 1948 om de eerste directeur van het Zuiderzeemuseum te worden. Hij was eerder adjunct- directeur van Gemeentewerken Groningen en van 1942 tot en met 1948 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Ontwerp en bouw
Bouma maakte het ontwerp voor het stadsplan van Madurodam. Zijn idee was om een Nederlands stadje te maken zoals die echt bestaan zou kunnen hebben, met een ontwikkelingsgeschiedenis zoals veel andere stadjes die hadden. Hij ontwierp de Middeleeuwse stadskern, de 17e eeuwse en de latere stadsuitbreidingen. Hij ontwikkelde ook een moderne naoorlogse woonwijk en het typisch Hollandse landschap: van de heuvels tot aan de polders en havens.

Vredespaleis
De Enkhuizer gebroeders Valk vervaardigden in hun werkplaats aan de Oosterhaven veel miniatuurbouwwerken voor Madurodam. Urenlang waren ze bezig om kleine kerken, pakhuizen, (patriciërs)woningen, een kaaspakhuis, een bierbrouwerij en een oude wasserij te maken volgens de tekeningen die Bouma had gemaakt. Een echt precisiewerk, want elk raamkozijntje en elke gevel moest natuurgetrouw zijn. Ook het Enkhuizer aannemersbedrijf Bruinsma en Gebr. de Boer (aan de Noordergracht, waar nu Radio Enkhuizen zit) kreeg eervolle opdrachten. De grootste en meest bijzondere daarvan was het Vredespaleis.

Madurodam werd officieel geopend op 2 juli 1952.

Tot aan zijn dood in 1959 bleef Bouma actief toezicht houden op de miniatuurstad als bouwkundig en esthetisch adviseur. Tegenwoordig is het ontwerp van Bouma nauwelijks aangetast. Tientallen jaren later werd in Madurodam een gedenksteen ter nagedachtenis aan Bouma geplaatst.

Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube