Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Enkhuizen en de Watersnoodramp van 1953

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Marijke Adema

Twee Enkhuizer verpleegsters verzorgen een slachtoffer
Twee Enkhuizer verpleegsters verzorgen een slachtoffer
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 kwamen door een enorme overstroming grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland onder water te staan. De noordwesterstorm die de ramp veroorzaakte, trof niet alleen Nederland, maar ook Engeland, België en Duitsland. De dijkdoorbraken veroorzaakten honderden slachtoffers. Er werden onmiddellijk hulpacties gestart om de slachtoffers van de ramp te helpen. Ook Enkhuizen droeg haar steentje bij.

Rode Kruis Enkhuizen
In de nacht van dinsdag op woensdag kwam bij het Rode Kruis kwartier te Enkhuizen het bericht binnen dat het schip W.F. van der Wijck, dat diende als veerboot tussen Enkhuizen en Stavoren, met spoed naar Dordrecht uit moest varen. Onmiddellijk maakte personeel van Gemeentewerken en verschillende plaatselijke aannemersbedrijven het schip ruim, zodat het als noodhospitaal kon worden ingericht. Een andere groep haastte zich naar Hoorn om daar uit het ‘rampendepot’ van het Rode Kruis materiaal te halen, zodat er zestig bedden konden worden geplaatst.

De hulpverleners van het Rode Kruis Enkhuizen poseren op het hospitaalschip
De hulpverleners van het Rode Kruis Enkhuizen poseren op het hospitaalschip
De Rode Kruiscolonne Enkhuizen vertrok met het schip naar Dordrecht om de gewonden en zieken te helpen. De bemanning bestond uit 29 mensen, onder wie dr. Van der Heide, Johan Mens van het Rode Kruis, een aantal gediplomeerde verplegers, de heer A. Hagen (bekend als de weesvader van het Weeshuis op de Westerstraat) die als kok fungeerde, en vrijwilligers. Op 5 februari vertrok het schip vanaf de voormalige Spoorhaven naar het rampgebied. De hulp van Enkhuizen werd erg op prijs gesteld: het schip kreeg niet alleen bezoek van de burgemeester van Dordrecht en de Inspecteur van Volksgezondheid, maar ook de pers bezocht het schip met veel belangstelling.

Enkhuizer vloot
Op maandag 2 februari vertrokken vijftien schepen vanuit Enkhuizen. Ook Urkers en vissers uit andere Zuiderzeeplaatsen werden gemobiliseerd en voeren naar het rampgebied. De IJsselmeervloot werd in Dordrecht bij elkaar gevoegd. Ieder werd een kant uitgestuurd: een groep ging naar Zierikzee, de anderen naar Bruinisse, Zijpe of Vlaardingen. De Enkhuizer vloot vervoerde voornamelijk levensmiddelen en dekens. Ook vertrokken er veehouders uit Enkhuizen naar de getroffen gebieden om het vee in veiligheid te brengen.

Slachtoffers die er slecht aan toe waren werden na onderzoek opgenomen in ziekenhuizen. Twee Enkhuizers die op een Harderwijker botter voeren, hielpen in Bruinisse twee slachtoffers te begraven: een jongen en een meisje van negentien jaar. Op 20 februari, na vijftien dagen hulp te hebben verleend, vertrokken de hulpverleners huiswaarts.

Zuiderzeemuseum Het Zuiderzeemuseum stelde een vlet met een buitenboordmotor en een sloep beschikbaar. De boten werden met een vrachtauto van vishandelaren Kouwenhoven en van der Veen naar Rotterdam vervoerd. De marinecommandant van Rotterdam zette de bemanning in op de eilanden Voorne en Putten. De hulpverleners hebben tien mensen en een paard gered. Omdat de auto weer nodig was in Enkhuizen, keerden de boten alweer snel terug. Vishandelaar Jacob Visser uit de Bocht stelde vervolgens zijn auto beschikbaar, waardoor men dezelfde dag weer kon vertrekken.

Inzamelingen
De afdeling van het Rode Kruis te Enkhuizen deed in de Enkhuizer Courant een oproep aan de lezers om giften in natura (bijvoorbeeld beddengoed) af te staan. Het Rode Kruis stelde daarvoor een speciaal telefoonnummer beschikbaar. Een koeriersdienst zorgde voor de afhaal van de goederen. In totaal bracht de bevolking van Enkhuizen bijna 80.000 gulden bij elkaar voor het Nationaal Rampenfonds. Het Enkhuizer mannenkoor stond de opbrengsten van hun concert af aan het Rampenfonds. Ook scholen wilden graag een bijdrage leveren en boden geld dat de leerlingen spontaan hadden ingezameld aan de burgemeester aan.

Foto's: G van der VeerVolg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube