Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Honderden kinderen genoten van Enkhuizer Courant-feest

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Enkhuizer Courant - 26 april 1954

Honderden kinderen genoten van Enkhuizer Courant-feest
Wanneer wij hier een verslag geven van de Jeugdmiddag welke de Enkhuizer Courant Zaterdag in de Munt organiseerde en vertellen dat het programma uitstekend heeft voldaan, dan kunnen we ons indenken, dat sommige lezers schouderophalend zullen zeggen, dat we moeilijk van een eigen onderneming anders kunnen berichten. Maar onze zelfcritiek is groot genoeg om als het niet goed geweest was, dat ook te schrijven. Daarbij komt nog dat niet wij, maar Cakie, de goochelaar, Franly, de tekenaar en clown en John Davis, de accordeonist, het programma uitvoerden. En hoe ze dat hebben gedaan, daarvan zal de jeugdige schare, bestaande uit vijfhonderd kinderen, inmiddels wel de roem verkondigd hebben.

,,Oei, wat een fijne middag”
Wat heeft dat jonge volkje oprecht en uitbundig genoten van dit drietal. De pret, die veroorzaakt werd, was soms zo groot, dat men niet meer stil op de stoel kon blijven zitten, maar luchtsprongetjes maakte van plezier. Die Cakie goochelde, zoals men dat nog nooit van een andere goochelaar had gezien. Met arendsblikken volgde de jeugd zijn manipulaties en als ze dacht: Ha, nou weten we hoe die dikke Cakie dat doet, dan kwam er weer heel onverwachts wat anders dan met gedacht had dat er komen zou. Cakie heeft nog geprobeerd de kinderen ook goochelen te leren, maar met hoeveel ambitie zij dat ook probeerden, het wilde maar niet. Nee, jongens en meisjes, we moeten trachten aan de weet te komen, waar die Cakie dan onzichtbare goochelzout koopt. Daar zit vast het geheim in!

Franly werkte zonder goochelzout, maar met de tekenstift en wat hij daarmee bereikte was gewoon fantastisch. Wat hij in tien minuten tekende dat tekenen wij in heel ons leven niet bij elkaar. Hij heeft ons ook geen poging gedaan om ons dat te leren, het enige wat we van hem geleerd hebben is die Indianenkreet Oeiii. Dat woordje zal in de komende dagen een ernstige concurrent worden van Willem Parels ,,Niet op reageren Lena”.

Accordeonist John Davis heeft ons ouderen op deze middag wat geleerd. Wij dachten van het groene en stille dal, maar niks hoor, de jeugd blijkt al die vaderlandse liederen anno 1954 minstens zo goed te kennen. Bokkie beh en over vijf en twintig jaar, of dat schone lied met die vraag recht op de man af: Wil jij een beetje, beetje van me houden. Als lijsters zong die jeugdige schare. Franly was niet alleen een sneltekenaar, maar ook een echte clown. Wat werd er gelachen toen hij bijna die grote ladder op z’n dikke rode mopsneus kreeg. De jeugd zong ook uit volle borst het Enkhuizer Courant- lied, met die prachtige tekst als “En wij smullen alle dagen weer van Pim en Pam en Pom en wij lachen om ons Jimmy en om Jackie bijna krom”.

Onze inspecteur van de krant, de heer W. Blok, leidde het programma in en hij bleek de kunst te verstaan de aandacht van zijn gehoor op zich te vestigen. ,,Die ken ’r ok wat van”, hoorden we de jongens zeggen. In de pauze werd de winnares van onze kleurwedstrijd op het toneel geroepen. Alle kinderen wisten dat zij Jeltje Broers was. Jeltje kreeg van de redacteur een prachtig horloge, want daar was haar keus op gevallen. Met een oorverdovend applaus werd de mededeling van de heer Blok in ontvangst genomen dat er in het najaar weer een jeugdmiddag zal worden gehouden. Dan wordt er een echt toneelstuk opgevoerd. Welk stuk dat wordt vertellen we nog niet, maar als de jongelui dat later in het jaar in de krant zullen lezen, nou dan zullen ze vast en zeker roepen: Ooeiii!


Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube