Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
 

Enkhuizen 600 jaar stad - Verjaardad van de stad werd uitbundig gevierd

Volgende » « Vorige ^ Terug naar het Overzicht
Bron / Auteur: Marijke Adema

Enkhuizen 600 jaar stad - Verjaardad van de stad werd uitbundig gevierd
In de zwoele zomer van 1955 vierden duizenden feestgangers het 600-jarige bestaan van Enkhuizen. Er was een speciale feestweek georganiseerd met tientallen activiteiten voor jong en oud. Een officieel comité had ruim twee jaar nodig om het feest voor te bereiden.

Lilliputterstad
De stadsfeesten werden gepland in de zomer, van 20 tot en met 28 augustus 1955. Er was wat verwarring over het jaartal waarin Enkhuizen stadsrechten kreeg. Het gemeentebestuur was in de veronderstelling dat de stad haar rechten kreeg in 1355, maar kwam er in 1955 achter dat het juiste jaartal 1356 was. Toen was het al te laat om het feest te verzetten.

De feestweek werd ingeluid met een drukbezochte, plechtige opening in de Westerkerk, waar een toespraak volgde over de geschiedenis en de toekomst van de stad. Rond drie uur ’s middags dromden honderden toeschouwers samen om naar de optocht van schoolkinderen en verenigingen te kijken. Later op de dag stalden duizenden mensen hun fietsen op het Waaigat en in de Raamstraat om ’s avonds te genieten van cabaretshows of om een gondelvaart te maken.

Veel feestende bezoekers gingen naar ‘Lilliputterstad’. “In het circus hebben we met stijgende verbazing gekeken naar het prima programma dat deze kleine mensen met grote gaven brengen”, schreef de Enkhuizer Courant daarover. De paradeauto van Hitler was ook tentoongesteld, maar de belangstelling daarvoor was miniem. “Dat ding hebben we genoeg gezien”, schreef de krant. Ook was de redactie niet erg enthousiast over de ‘knapendrumband’ uit Purmerend. “Ze liepen niet alleen uit de maat, ze speelden het ook.”

Enkhuizen 600 jaar stad - Verjaardad van de stad werd uitbundig gevierd
Delmonte Sky Riders
Er was veel belangstelling voor de ‘Crazy Race’ op de Speelweide, waar negen auto’s met namen als ‘Suffe Nelis’ en ‘de Eierenklutser’ tegen elkaar raceten. Op de baan stonden verschillende hindernissen. Strobalen, rails, wipplanken en palen zorgden ervoor dat de autootjes gelijk door konden rijden naar de schroothoop. Harry Baas kwam met zijn ‘Suffe Nelis’ als winnaar uit de bus. Degenen die de acrobaten van de ‘Delmonte Sky Riders’ hebben gezien, zullen hun show niet snel vergeten.

Eén van de koorddansers, Hans Traber, liep over een kabel omhoog naar de eerste trans van de Zuidertoren, waarover men zei: “Over tientallen jaren zullen de Enkhuizer grootouders nog aan hun kleinkinderen vertellen dat een man tegen de toren is opgelopen.” Een andere koorddanser reed zelfs met een BMW de kabel op en liet het publiek met klamme handen achter. Liefhebbers konden op maandag-, donderdag- en zaterdagavond wandelen (fietsen was verboden) door een sprookjesachtig Snouck van Loosenpark: het park was verlicht met duizenden waxinelichtjes.

Schoolwedstrijden
’s Avonds waren er kloetwedstrijden, waar bijna veertig deelnemers aan meededen. Honderden omstanders keken naar de bloedstollende nek-aannekrace, die, dankzij de onverwacht hoge deelname, een uur langer duurde en in het pikkedonker eindigde. Ook werd er een pijprookwedstrijd georganiseerd, waarbij veertig mannen streefden naar het kampioenschap: uiteindelijk werd de wedstrijd gewonnen door Gerke Dokkum.

Hij wist zijn tabak bijna drie kwartier brandende te houden. Twaalfhonderd kinderen deden mee aan de schoolwedstrijden op het West-Frisiaterrein, waarbij ze moesten hardlopen, zaklopen, verspringen, hoogspringen, zwemmen, touwtrekken en tonrollen. Van de R.K. Jongensschool werd de dertienjarige Kees van der Leek kampioen, van de R.K. Meisjessschool was dat Nel van der Vliet. Er waren nog twee winnaars: Jan Dekker en Divo Kopen, beiden van School A, leverden de hoogste prestaties bij het zwemmen.

Op zaterdag, terwijl maar liefst duizend oud- Enkhuizers de stad bezochten, was er in het Krabbersgat een zeilwedstrijd. 54 grote jachten demonstreerden de hele middag het admiraalzeilen. De avond werd knallend afgesloten met een vuurwerkshow op de Speelweide. Ook dankzij het prachtige zomerweer staat de feestweek in 1955 bij Enkhuizers bekend als ‘onvergetelijk en bijzonder’.Volg ons via RSS
Volg ons op Twitter
Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube